söndag 6 november 2022

Enigma uppdrag: knäck koden

av Robert Harris

Enigma var tyskarnas krypterings-instrument under början av andra världskriget. Det var ett smart sätt att förmedla information till de olika stridslinjerna och det var lyckosamt. Men britterna var ihärdiga och lyckades knäcka koden 1942 med gott resultat, antalet förlista fartyg minskade.  Men så händer det något våren 1943. På Bletchley Park misstänker man att tyskarna upptäckt engelsmännens spaningar och ändrar koden. Nu är goda råd dyra. De skarpaste hjärnorna behövs pronto. Matematikern Tom Jericho, blir mer eller mindre ryckt ur sin konvalescens efter att ha gått in i väggen för några månader sedan nu tvingas han mer eller mindre åter till Bletchley Park. Arbetet pågår dygnet runt och området med baracker hyser tusentals män och kvinnor som febrilt arbetar med att fånga upp signaler och försöka tolka dem. Amerikanerna är på tårna, antalet förlorade skepp på Atlanten är oroande och de kräver att få delta i spaningarna efter tyskarnas information som fångas upp av jättelika parker med antenner ute på den engelska landsbygden. 


Maskinerna som tolkar uppgifterna är beroende av människor med olika talanger som kan dechiffrera signalerna. Personalen sitter i kalla dragiga rum med tunna väggar. Kommunikation mellan anställda om vad de arbetar med är strikt förbjudet och kan i värsta fall leda till dödsstraff. 


Miljön på Bletchley Park är erbarmlig, förutom den ständiga kylan är det ont om raster och ransoneringsmaten som serveras är synnerligen oaptitlig. Trots detta är arbetsmoralen hög och i Tom Jerichos grupp sliter med sina uträkningar.


Claire som fångat den blyge Toms intresse arbetar i en annan barack och han börjar misstänka att hon undviker honom. När hon rapporteras försvunnen börjar Tom sitt eget sökande, hemligt förstås alla misstänker alla. 


Parallella konflikter alltså, i första hand kodknäckandet och sedan Claires försvinnande. Som läsare är det inte helt lätt att hänga med i alla turer kring maskinerna som i boken kallas bomber. För kodknackare är det säkert julafton men för mig som är mer intresserad av vad som rör sig under ytan mellan de skarpaste hjärnorna och deras kärlekshistorier med Claire går det bra att komma vidare ändå.


Det är först mot slutet som alla märkliga återvändsgränder och misstankar får sin lösning precis som i knepiga spionromaner av John Le Carré.Atmosfären från den kyliga vintern 1943 med  brist på det mesta är suggestivt återgivet. Mycket mörker och förfall, blaskigt te och ingen vet vem man kan lita på. En del schablontyper finns förstås, snobbiga, snorkiga överklasstyper och stelbenta militärer men den luggslitne sköre Tom överraskar och spänningen stiger när han får hjälp av en motvillig dam från tyska bokavdelningen. 


Robert Harris är en mästerlig berättare och att det denna gång handlar om en kollega till Alan Turing gör inte saken sämre. Enigma får en fyra för mycket god underhållning och en fascinerande historielektion.


Många filmer och böcker har det blivit om Bletchley Park. Här en lista på TV-serier&filmer

utgiven av Bletchley Park


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar