måndag 24 april 2017

Lång väg hem

Båda poliserna från Peterboroughs hatbrottsenhet vet vad det innebär att ha andra erfarenheter av att vara brittisk eftersom de båda helt eller delvis har erfarenhet av att börja i ett land utan att kunna språk och vanor.  Zigic, Ferreiras överordnade. Han är uppvuxen i en polsk släkt, tagit sig den långa vägen från jordbruk (för erfarenheten o pengarna) till att vara den förste som tar sig till universitet.

Ferreira, portugisiskt påbrå, katolik, fått lära engelska som nyinflyttad flicka, är superkänslig för den vardagsrasism som finns runt omkring, nu har dessutom nazistpartiet gjort framsteg och markerar sina revir med sprejade taggar.

Den lilla hatbrottsenheten rycker ut till en nedbrunnen bod där en kropp påträffats. Boden finns på baksidan av ett radhus/hus och ägarna är skräckslagna men också hemlighetsfulla och tas in på förhör. 

En annan historia börjar fyra dagar senare och knyts så småningom ihop med liket i den nedbrunna boden. En man flyr för sitt liv efter att blivit hotad av ett gäng män. Paolo förföljs av män och hundar men haltar vidare genom en skog, ett skott bränner av men han lyckas undkomma till en väg där han lyckas hejda en bil.

När Z&F börjar nysta upp vem mannen i boden kan tänkas vara hamnar de i kretsar som sysslar med en slags slavhandel. Män som kommer legalt eller illegalt till England, kan inte språket, har inga kontakter, blir lätta byten för organisationer som säljer arbetskraft. Invandrarna har inget att säga till om, de bor i erbarmliga baracker, körs till stora arbetsplatser de inte vet var de ligger. De vet inte var de bor, de är livrädda för de vet att ingen har koll på dem. Om någon protesterar finns han inte mer.

Det är inte bättre för kvinnorna. Att komma utan kontaktnät innebär snart prostitution och här finns pubägaren Maloney. Utåt en gemytlig irländare med unga östeuropeiska flickor i baren. Övervåningen har rum de kan tjäna pengar i, men eftersom han inte tar någon andel av förtjänsten kan han inte kallas hallick. 

Hit går ledtrådarna och med tiden utvidgas undersökningen, nu letar man efter två estniska bröder, kan en av dem vara den som brunnit inne?

Ett klassamhälle av värsta sort, ett superkapitalistiskt system med totalt människoförakt. Det finns här och nu. Klyftorna har skenat åt superrika åt ena hållet och ett trasproletariat som inte funnits sedan 1800-talet. Arbeten som ingen annan vill göra, eller så har den svarta marknaden tagit sig in på områden som bygg, livsmedel mm. Alla vill tjäna en hacka och gömmer sina verksamheter bakom olika entreprenörskyltar. Forskare som Piketty har bakgrundsteorierna, här finns en berättelse som illustrerar precis det de undersökt och pekar på.

Väl uppbyggd intrig, bra dialog. Polisernas privatliv med plus o minus är det lagom utav, tillräckligt för att jag kan identifiera mej. Polisparet är the good guys med lite svärta, speciellt Ferreira är intressant för hon är mänsklig med sina utbrott och behov som får ta plats även på arbetsplatsen.
Av Eva Dolan, En Zigic & Ferreira-deckare. Del 1
3,8


6 juni 2016 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar