torsdag 8 juni 2017

Blod salt vatten


Hon har skrivit samhällsengagerade böcker i Glasgowmiljö ett bra tag nu, Denise Mina. En före detta socialarbetare som började skriva kriminalromaner där kvinnors utsatta situation var i fokus. En serie har en grävande journalist som huvudperson. 

Denise Mina står på de svagas sida och det är inget ömkande bara en stor förståelse om att det kan gå snett, speciellt om förutsättningarna inte varit de bästa. Hon lyfter också blicken och ser att saker inte händer i ett vakuum. Samhällsförändringar är som ringar på vattnet, det kan dröja ett tag men sedan nås de ute i förorten av svallvågorna. Strukturomvandlingar, organiserad brottslighet och dålig beredskap att hantera dessa förändringar är kombinationer som kan skapa kaos för vissa.

I Blod salt och vatten försöker polisen göra sitt jobb men visst har det blivit svårare när ekobrotten och narkotikahandel kommit för att stanna. Administrativa trösklar gör också att kommissarie Alex Morrow (detta är den femte i serien med AM)  och kollegor trampar runt i dy. De når resultat, de är skickliga men i slutändan når de inte ända fram.  Korruptionen har ätit sig in i den lilla staden Helensburgh på den skotska västkusten och människor vågar inte säga ifrån för på något sätt har man fått hjälp eller har en släkting i trångmål och när det nätverket vuxit sig starkt verkar det vara snudd på omöjligt att komma åt spindeln i nätet. 

Mark Barratt är spindeln. Han verkar ha en hållhake på alla i sin närhet och har hittat ett vattentätt sätt att operera. Motorn är narkotikahandeln, de som bromsar upp hans verksamhet utsätts för repressalier ofta mordbrand. Det sägs att när Barratt åker på semester då brinner det strax efter i Helensburgh. 

Den andra tråden, om avancerad ekonomisk brottslighet med bolagsplundring som en del i en komplott med en slirig advokat som står för att allt ser ut att gå rätt till rent juridiskt. (Denise Mina har studerat juridik och undervisat i kriminologi, vilket nästan förutsätts för att sätta ihop den här intrikata väven av juridiska spetsfundigheter och polisiära begränsningar som poliserna får tackla)

En kvinna hittas mördad i Loch Lomond, en annan kvinna har spårlöst försvunnit. Två separata spår som ändå hör ihop i slutändan. I bakgrunden finns också upphetsning och oro inför folkomröstningen om Skottland ska bli självständigt eller ej. Frågan skapar en polaritet i samhället och mycket står och väger bakom kulisserna t ex fastighetsköp och andra spekulationer. 

Det är alltså en hel del Denise Mina får med här. Det som står ut särskilt är hennes vägran att måla i svart eller vitt. Vi är långt borta från en skyddad medelklassmiljö. Ta t ex Iain Fraser, nyss utsläppt som hamnat i Barretts garn och tvingas döda. Han försöker med sina sista krafter upprätthålla någon slags värdighet och håller hårt fast vid sin inre moral. Den betyder liv eller död för honom. Hans kusin Fraser står lite högre på samhällsstegen men ett återfall till ett enstaka partydrogande gör att han hamnar på ett sluttande plan. I slutändan har han ett skyddsnät som inte Iain har. Livet är orättvist men vi bör inte döma utan att se till bakgrunden och avsikterna verkar Mina mena. Däremot vill hon nita de onåbara, de som gömmer sig bakom juridik eller tar hjälp av våld. Men de kommer man inte åt så lätt. Inte heller här. Som sagt livet är hårt och orättvist. Hårdare idag?

Ett annat stort plus med Minas bok är dialogerna och personteckningarna. Skickligt och suggestivt glider vi in i förhörsrum eller trångbodda belamrade kök och ser och hör alla inblandade utan att det skär sig. Skicklig och oroväckande.
3,9
Läst sommaren 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar