onsdag 1 juni 2022

Stargate - en julberättelse

av Ingvild H Rishöi
Oslo i december, det är mörkt, blött och Ronja berättar det som är viktigt. Att pappan har berättat om hur de skall ha det sedan; en stuga på fjället med snö och öppen spis och där finns mat. Haspen ska vara på, de ska bara ha varandra. Fast verkligheten är störande annorlunda när pappa inte är hemma, ingen mat och ingen som stryker lucianattlinnet. Men storasyster Melissa finns, ”henne skulle jag velat haft med mig i kriget” säger vaktmästaren. När pappan tack vare Melissa får jobb som julgransförsäljare blir det några bra dagar, tills pappan drar till krogen. Ja han säger att han skall ut en sväng, köpa julklappar. 

Ronja förstår men ändå inte, längtan och kärleken till pappan och Melissa, allt i en krackelerande kokong. Så fint Ingvild Rishöi fogar ihop det viktiga och det trasiga i Ronjas liv. Det är inget hon sätter ord på de bara är. Det finns vuxna som tornar upp sig och skapar ett trots och så finns det andra vuxna som ser och som Ronja vågar fråga saker. Aronson på svalen och så vaktmästaren som smygröker och delar sin börek. De drar fint ihop sprickan som vidgas. Men det håller inte över tid. Pappan syns inte till och systrarna blir julgransförsäljare i stället. Goda dagar ett tag. 

Stargate är namnet på krogen som pappan blir portad ifrån, dessvärre finns det fler krogar.
 Snön faller, stormen Gudrun närmar sig och än syns inte flickornas pappa till.

Ingvild H Rishöi är starkt influerad av H C Andersen ödesmättade sagor, särskilt en (
du kanske kan gissa vilken). För att inte tala om Astrid Lindgrens obönhörliga känsla för utsatta barn som känns texten igenom. Ronjas och Melissas solidaritet och kärlek till sin pappa snuddar vid det omöjligas gräns.

Stargate får en stark fyra för en stilsäker, sorglig och oförglömlig julberättelse. 






ISBN: 9789198395273

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar