fredag 19 augusti 2022

Detaljerna

av Ia Genberg

Det poängteras att Genvägar är en roman annars känns upplägget som noveller eftersom de fyra texterna har olika namn; Johanna, Niki, Alejandro och Brigitte men allt hänger löst samman det vill säga att jaget blir äldre för varje namn. Det är personer som satt avtryck i berättaren. Så här står det till exempel i Niki-delen:

vänskap i den åldern (jag var 23) var något annat än nu. De kunde vara eviga i två månader, i två år eller i två timmar det spelade ingen roll eftersom det inte var tiden som räknades utan magnituden, eller farten eller den sammanpressade massan av mening.



Människor gör avtryck och de påverkar på olika vis därav förändras vi ständigt samtidigt som delar av tidigare spår flyter med, är med och formar. Det är den här strida strömmen som virvlar runt oss och i oss som Ia Genberg utforskar. Oavsett vad för liv vi levt har vi säkert alla fastnat starkt vid någon vid något tillfälle och därmed upplevt vissa såriga uppbrott.

Människan är människans glädje skulle jag vilja sammanfatta innehållet. I Genvägar är de som luften de finns hela tiden och böckerna som bara finns där som en del av någons personlighet. Återkommande är Dykungens dotter av Birgitta Trotzig och En vinternatt en resande av Calvino.

Ia Genberg skapar ett rum som jag känner mej välkommen till, jag flyter in i texten och får omedelbart kontakt. En något överraskande känsla, som vänskap när det klickar. Genvägar får en fyra för ett sofistikerat flyt som skall läsas långsamt för ja, det är mycket detaljer.


Ia Genberg, 1967, är en svensk journalist och romanförfattare. Ia Genberg har också arbetat som lektör och undervisat på skrivarkurser. Hon debuterade som författare 2012 med romanen Söta fredag.


ISBN: 9789127175549


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar