onsdag 7 februari 2024

Urminnes hävd

av Lars Pettersson
Anna Magnusson blir kontaktad eftersom den avlägsna släktingen Are har häktats för mord. De har knappt träffats men Are vill ändå ha just Anna som försvarare. Melker Grundström som håller på att trappa ner sitt polisarbetet blir motvilligt indragen i samma mordutredning. Här startar en både upprörande och märklig historia. 

Vi befinner oss i norra Sverige och delvis i Norge, Anna är tidvis renskötare i den norska delen av Sampi. Rennäringen har vilat på urminnes hävd, landskaps- och nationsgränser är inte samernas påfund. *

I botten av Urminnes hävd pulserar ett patos för samerna och deras livsbetingelser. Mot dem står ett delvis oförstående majoritetssamhälle. Men hur hänger det här ihop med en skokartong med intima brev, bortsmusslade tavlor och en före detta tjänsteman vid Länsstyrelsen som hittats mördad i sitt hem? Sakta börjar Anna och Melker söka efter pusselbitar var och en på sitt håll.


Hyfsade porträtt. Fin inblick i jobbet med renskötseln idag med klimatförändringar och hot i närsamhället. Återblickar på samernas moderna historia ger relief till Ares familjs historia. 


Dramatiken kring mordet utspelar sig mot en fond av monoton vardag med halka och mörker vilket håller nere förväntningarna på utredaren, men tack vare erfarenhet och skarpsinne anar Melker sambanden. Det är det idoga envetna arbetet som till slut fogar ihop de smått osannolika bitarna.


Författaren är delvis bosatt i Nordnorge och det märks, miljöerna är inte bara kulisser. Här finns respekt för naturens krafter vilket är en spänning i sig. Urminnes hävd får en fyra för ett gott språk en bra hopfogad berättelse och en småklurig intrig. 

Urminnes hävd är en femte fristående del om Anna Magnusson De tidigare delarna heter SlaktmånadMörkertid och Arctic Express: Den stora mörkläggningen.


Lars Pettersson, 1943, är författare och filmare. Han har också ett förflutet som lärare och producent på SVT. När det är som kallast bor han i Kautokeino i Nordnorge. 


  • ”Eftersom rätten till renskötsel har uppkommit genom urminnes hävd utgör denna fastighetsrättsliga bruksrätt en civil rättighet. Rätten tillkommer det samiska folket, vilket innebär att rätten tillhör alla samer” Dom vid Lycksele tingsrätt 28 februari 2020

ISBN: 9789177753513

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar