måndag 10 oktober 2016

Det enda könet

2 0 1 2

I essäboken Det enda könet : varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin skriver Katrine Kielos om hur ekonomiska värderingar kommit att genomsyra så mycket mer än de rent ekonomiska frågorna i vår värld. Hur kan man komma på att väga en kissblöja? Det är för att ekonomin har fått göra insteg i områden som tidigare vägletts av tillit och solidaritet menar författaren.

Hur mycket är vi påverkade av ekonomiska värderingar? Den ekonomiske mannen finns inte som en reell människa, han är en typ som Kielos menar finns allerstädes närvarande. Se på hur samhället är organiserat, hur språkbruket är i våra medier. Marknaden är ansträngd, orolig, överhettad etc.

Den internationella ekonomin är inget lugnt tickande urverk, det konstaterar jag efter att ha läst Katrine Keilos bok, Den ekonomiske mannen. Han är som en sol-och-vårare som inte tänker ansvarsfullt som inte tänker på vår framtid.

Jovisst inte bara påminner titeln om Simone Beauvoirs Det andra könet det är menat att vi skall ha tankarna om könet som konstruktion med oss när vi läser om Homo Economus, Den ekonomiska människan.

Superintressant bok.
4.0

Läst 2012



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar