tisdag 22 november 2016

Legenden Pendragon

Det här är bok för den som gillar mysko walesiska slott och märkliga herrsällskap från 1600-talet. 
Sällskapen möttes, förstås, i hemlighet under cermoniella former och idkade sedan forskning kring hur man skapar guld eller rent av människoliknande varelser. Inget var otänkbart i den nyväckta naturvetenskapliga eran.

Men innan vi blir innästlade i fuktiga slottsruiner i Wales med underjordiska gångar och dimhöljda sjöar presenteras vi för dem som skall leda oss in i äventyret. Första världskriget ligger i färskt minne över Europa, en förläst ungersk man János Bátky, filolog med oklar inriktning, träffar på en bjudning en lord från Wales. Kring lorden av Gwynedd står det en aura av mystik och det är mycket ovanligt att han visar sig ute över huvud taget. Men kan man tänka sig, János Bátky blir bjuden till lordens gods för att forska i hans omfattande bibliotek. Till sällskap har han en äventyrare med mytomani, Maloney samt en nobel ättling till lorden.

Ja och sedan bär det av, minst sagt. Spöklika saker sker på nätterna, lorden som har ett helt etage på slottet får inte störas i sin forskning, förebådelser om onda ting som komma skall kommer från prästgården och János, trots sin feghet, kan inte låta bli att dras in mysterierna.

Står du ut med en halvunken kvinnosyn, längtar du efter fem-på-äventyr för vuxna (fast man äter inte lika mycket här), obskyra sällskap i avlägsna walesiska bergstrakter med lite Jakten-på-den-försvunna-skatten-stuk ja då ska du läsa Legenden Pendragon av Atal Szerb.

Boken är ett barn av sin tid, den kom ut i Ungern 1934 så mycket är förlåtet av tidsskäl. Antal Szerbs öde är helt förfärligt. Trots att han kände till att judar deporterades och anklagades för ingenting i Ungern stannande han kvar men fördes 1944 till ett koncentrationsläger där han dödades bara några månader innan befrielsen. 

3,3
Läst april 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar