tisdag 22 november 2016

Stjärnlösa nätter

Något av det bästa Amár vet är att få ligga på rygg i den kurdiska natten och titta upp mot stjärnorna och helt förlora sig i rymden. Det är en hisnande upplevelse. Därute i evigheten är allt vackert och bekymmerslöst. Det kan man annars lugnt påstå att det inte är i Amàrs liv.

Amàr har lurats in i en fälla som han uppfattar det. Uppvuxen i Sverige nu 20 år gammal vill hela hans släkt att han skall resa ner till släktingarna i norra Irak och gifta sig med sin kusin. Amàr som känner sig helsvensk och är fylld av framtidsdrömmar blir helt ställd. Hur ska han göra? Fly och bli totalt utfrusen eller ge efter för tvånget?Ja jag anar nog hur det kommer att sluta, men just nu hopas problemen för Amàr i boken.

Ämnet hederskultur har debatterats länge i Sverige och vi minns väl alla Fadime som mördades för drygt tio år sedan. Att de unga männen också står under ett starkt tryck på olika sätt behöver också ventileras. Boken är lättläst och en riktig bladvändare. Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad, som bygger på självupplevda händelser, har undertiteln: En berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv.

3,5
Läst februari 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar