måndag 12 december 2016

Currywursten


I Hamburgs ruiner april 1945 försöker fru Lena Brückner så gott det går. Tillgången på mat är lika skral som tillförlitlig information. Men det är ändå magfrågan som styr och ställer. Den raska och rådiga fru Brückner hamnar vid ett ösregn bredvid en ung man. Hon inser snabbt att han är på fel plats. Kriget slukar unga män som han och han borde vara vid fronten. Men vips är han i fru Brückners kök och får varm men ack så tunn soppa. Antingen kommer han att dö eller så blir han dödad tänker fru Brückner och säger att han kan stanna ett tag. Angivarna har stora öron så de måste vara mycket tysta. Bremer stannar. Dagarna går och de delar mer än maten. Nu faller det sig inte bättre än att fru Brückner undanhåller krigsslut och nederlag för sin unge älskare. Bara en dag till tänker hon och lagar ytterligare en kärleksmåltid på det hon lyckats byta sig till. Är det någon som kan fixa till mat i kristider är det fru Brückner.

Gömd kärlek håller inte och allt tar naturligtvis en ände med förskräckelse, men var är titelns currywurst? Allt börjar med att författaren minns en korvkiosk i Hamburg på 1960-talet, där det serverades ett alldeles extraordinärt tillbehör. Bakom smaksensationen Currywursten fanns en viss fru Brückner. På en nostalgitripp bestämmer sig författaren för att gå till botten och få reda på ursprunget till smakhemligheten.
Lena Brückner finns på ett ålderdomshem, är blind men stickar ändå på en tröja. Minnet är klart och får hon bara en tårtbit kan hon tänka sig berätta. Det blir många tårtbitar och den fascinerande historien om Upptäckten av currywursten rullas upp. En bitterljuv historia som vi kan avnjuta tillsammans med skriftställaren Uwe Timm.

Upptäckten av currywursten berättas vemodigt, osentimentalt och vackert. Det är lätt att tycka om denna levnadsstarka kvinna som sliter och gör så gott hon kan trots det eländes kriget.
4,1
Läst sommaren 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar