söndag 18 december 2016

New Yorks gudar

Det är sommar, det är hett, vansinnigt hett i New York 1845. I staden har invandringen ökat massivt, båt efter båt kommer ifrån Europa och mest kommer de från Irland. Trasiga, sjuka, hålögda stackare vacklar av skutorna. 

På gatorna och krogarna är det rörigt, osande av odörer och trångt. På en ostronkrog jobbar Tim, Timothy Wilde, som bartender. Han drömmer om att spara pengar för att kunna gifta sig och han vet med vem. Men vet hon? Alla slantar han får över gömmer han bakom golvlisten i sitt hyresrum. 

Så inträffar den stora branden. Nedre Manhattan nästan jämnas med marken och därmed försvinner Tims besparingar. Och där med svetten lackande och kroppen skrikande av sömnbrist dyker ännu ett problem upp. Ett rykte gör gällande att de barbariska irländarna, läs katolikerna, har offrat små barn, dessutom flera stycken. 

Ryktesspridningen piskar upp en lynchstämning som kan brisera vilken timma som helst. Det är nu NY första poliskår bildas. Ett garde av de män som deltagit i brandsläckningen. Här handlar det  mer om att ha fysisk råstyrka än något annat och det har Tim och hans bror. Kusligt, rörigt, spännande och mitt i alltihop en kärlekshistoria med komplikationer. 

New Yorks gudar är den första i serien om polismannen Timothy Wilde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar