Av Robert Goddard 2010

För glömda synders skull är som gjord för en brittisk (känns väldigt sådan) TV-serie i fyra delar, typ. Den är väldigt händelsedriven, Två tidsplan berättas parallellt, mot slutet och då nästan på sista sidorna möts de och vi får ytterligare en pusselbit, som jag till stora delar hade anat vid det laget.
En mix av heist - stöldhistoria och släktdrama med inslag av spionage och kärlek. Kläder beskrivs noggrant även miljöerna, både när det är på 30-talet och senare 70-tal. Förmodligen för att vi lättare skall kunna förflytta oss i de olika tidsplanen. En hel del intressant om Antwerpen både kulturhistorisk och om arkitektur. Jugend och Art Deco var framträdande innan WW2. Fortfarande verkar sådana kvarter finnas bevarade.
Det börjar på 70-talet. Ung man återkommer till England efter ett delvis jobbmisslyckande i USA. Hans mamma har ett pensionat som hon fortsatt att driva efter makens död. När Stephen får veta att hon hyrt ut ett rum till hans farbror Eldritch Swan gungar det till. Farbrodern var ju död(!) och hade dessutom ett tvivelaktigt rykte. Motvilligt men nyfiken lyssnar Stephen till vad den gamle mannen börjar berätta. Stephen tror inte på honom men han börjar vekna och se saker ur en annan synvinkel när han förstår var familjens pengar har kommit ifrån, de som bl a sett till att hans föräldrar hade råd att köpa ett pensionat.
Allt började i Afrika, och Mörkrets hjärta nämns ganska snart, under den fortsatta kolonialismen i början av 1900-talet. Plundringen av koloniernas resurser gick verkligen inte snyggt till. I det grovmaskiga nätet fanns plats för allehanda skojare. Hos en sådan fick Eldritch anställning efter att snöpligt ha fått lämna Oxford. Familjen Eldritch bodde under ett långt tag i Afrika och där grundlade pappan sina besparingar, inte heller han var utan skuld. Och just detta får Stephen att sänka garden en smula gentemot Eldritch, som han länge betraktar som en skojare.
Eldritch är också mkt hemlighetsfull, han delar bara med sig småbitar av en historia som vindlar och vidgar sig ju mer Stephen får reda på. ES är fattig, gammal och skröplig men drivs av en sak: att hämnas den som satt honom i irländskt fängelse i 36 år. Han får inte tala om varför, då är risken att han åker in igen. Men att söka upp och hämnas den skyldige och dessutom försöka tjäna en hacka är han besatt av och han behöver hjälp. Å andra sidan finns det någon som inte till något pris vill låta Eldritch komma ett steg närmare gåtans lösning.
Eldritch och Stephen reser mot London och en Picassoutställning.
Ja sedan pendlar berättelsen mellan vad som hände 1940 och i nutid alltså 1970. När krigstillstånd råder rämnar strukturer och gråskalor uppstår, därmed svårt att se vad som är svart och vitt. E har arbetat för en förmögen diamanthandlare i Antwerpen, Isaac Meridor, som också är en stor konstälskare, speciellt Picassos kubistiska verk. Meridor har inte helt rent mjöl i påsen han heller och han är utsatt för utpressning. Ja det är ingen idé att berätta hela historien här men det kränger och flätas hit o dit. Intressant är de historiska delarna jag inte kände till. Att Irland var neutralt men påtryckningar fanns från England, Churchill om att ansluta sig. Detta i ett läge när ingen visste om Hitler skulle vinna. IRA var starka vid den här tiden 1940. Och som sagt Antwerpen, heter tydligen så eftersom det var en stor jätte som kastade iväg… werpen. finns kanske förklaring på nätet för nu blir det svårt att hitta i boken, den är ganska tjock, 380 sidor.
En bra ihopkommen thriller som får 4,1
läst sommaren 2016
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar