måndag 18 mars 2019

Mörkret


Av Ragnar Jónasson
En kärv historia från Island med Hulda Hermansdottir som kriminalkommissarie. 

Hulda Hermansdottir har haft ett helvete genom livet utportionerat från det hon var nyfödd och lämnades bort i två år. Ovanpå det en seg uppförsbacke på den manliga arbetsplatsen. Trots utanförskapet där tycker hon ändå om sitt jobb.

Och nu har hennes chef fått henne att förstå att hon bör ta ut sin pension, helst imorgon. Chockad över det bryska beskedet bestämmer hon sig ändå för att gå med värdighet. Hon får stanna för ett sista jobb och då väljer hon ett gammalt fall. Hon tycker att det finns obesvarade frågor kring den unga flicka som hittades i en vik för några år sedan. Det visar sig att f
allet hon nystar i ställer till ytterligare problem på arbetsplatsen, hon är mer framgångsrik än hon förstår. 

En udda kriminalberättelse för att Mörkret kommer nära verkligheten utan att lägga sig nära kriminalreportaget. Också en dov eftersmak kanske för att allt inte löser sig på slutet. Livet är inte sådant. Elände och bekymmer blir intuitiva vägvisare som präglar alla de som bär sorg. Detta är verkligen en Nordic Noir.
Språket är något kantigt och stundtals gammaldags i tonen men får oss samtidigt att fatta sympati för Hulda Hermansdottir.


Originaltiteln är Dimma, det var också namnet på Huldas lilla flicka som inte längre finns.
Mörkret får 4,0 för språket, stilen och för Hulda Hermansdottir.

ISBN:  9789177814573

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar