fredag 20 september 2019

Ers Majestäts olycklige Kurt


Av Lena Ebervall och Per Samuelson
Den första i en rad böcker om rättsfall som havererat eller rättare sagt personer som inte slutat kämpa mot rättssamhället i tid. De brukar kallas rättshaverister. 
Författarparet är ett advokatpar och har fångat upp några spektakulära fejder som fått strålkastarljuset på sig under 1900-talet. Huvudpersonerna har ofta svårt att dra gränser, samhället har inte kunnat hantera affärerna och konsekvenserna har nu blivit ett antal böcker. Ers Majestäts olycklige Kurt handlar om Kurt Johansson alias Kurt Haijby. Ett namn som kommit att förknippas med dåvarande kungen Gustav Vs svaghet för unga män och det långt upp i åren.

Kurt Haijby är en charmör och livsnjutare och i sin kontakt med kungahuset får han en massa pengar som han spenderar på ett iögonfallande vis. Vi är nu i 1930-talet och kungens stab gör allt för att dölja och tysta ner tilltagen. När Haijby, okänslig för det passande, fortsätter att be om pengar tar hovet till drastiska åtgärder. De skamstämplar Haiby och lyckas genom kontakter med självaste Göring få Nazityskland att spärra in Haijby i Gestapos ökända fängelsehålor i Berlin.Detta är bara en av alla drastiska åtgärder för att hemlighålla kungens eskapader. 

Boken bygger på källmaterial av olika slag och tryfferas med författarnas tänkta dialoger och miljöbeskrivningar, det gör de riktigt bra. Men boken är omfattande, allt skall med om Haijbys uppgång och fall. Det som gör den intressant idag är tidsandan för något mer än en mansålder sedan. Homosexualitet jämfördes med pedofili och var straffbart. Att ett helt nätverk av uppsatta tjänstemän och politiker bidrog till mörkläggning, och kunde hållas, med bisarra detaljer kanske hade med tidens journalistik att göra. Inte så många grävande murvlar på den tiden. 

Har denna mossiga affär någon relevans för oss idag? Nja, för det första så det var inte så länge sedan homosexualitet* var straffbart, och för det andra så var det uppfriskande att advokat Henning Sjöström inte skyggade utan bidrog till att den solkiga polishanteringen kom upp i ljuset. Bort med gammal unken undfallenhet.

Ers Majestäts olycklige Kurt får 3,5 för en medryckande handling med tidsfärg men omfattningen drar tyvärr ner intrycket.
* ... homosexualitet mellan vuxna personer av samma kön blev helt legaliserat 1944, medan den medicinska klassificeringen av homosexualitet som en form av psykisk störning kvarstod fram till 1979" Källa Wikipedia

Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar