söndag 1 mars 2020

Klubben

Av Matilda Gustavsson
Förvåningen visste inga gränser, i alla fall i media, efter Matilda Gustavssons artikel i DN i november 2018, där arton kvinnor berättade om övergrepp som skett över tid av en och samma man i Stockholm.


Allt startade med att Weinsteinbubblan sprack i USA. Ett rovdjur hade tafsat för sista gången och #metoo tog fart. Några tog mod till sig och berättade om Kulturprofilens övertramp i Stockholm.

Visst var det för jävligt men varför denna enorma uppståndelse? Förmodligen för att det inte går att komma ifrån kopplingen till Svenska Akademin som samarbetat, givit ekonomiskt bistånd och hyllat den så kallade Kulturprofilen som nu anklagades för övergrepp. Den tidigare oantastliga akademien får smuts på sig och kända namn snurrar runt i medielogiken. Det var dramatik i flera veckor. 

Eftersom jag läste Matilda Gustavssons artikel när den kom i november 2018, med det kända fotot på de arton kvinnorna, tyckte jag att jag kände till händelsen som var minst sagt hårdbevakad så man kan ju undra; varför ändå läsa Klubben? Jo det visar sig att den ger en fördjupande bild av förloppet 2018-2019, strukturen bakom och den belyser när något helt går över styr. Klubben låter också kvinnorna tala om varför de teg. En annan fråga är hur kan man kan skydda en man som begår till och med synliga övergrepp? 

Klubben handlar inte bara om mannen som numera sitter i fängelse och vars klubb ej längre existerar. Den handlar också indirekt om hur vi funkar i grupp, hur svårt vi då har att säga stopp nu går du går över gränsen. Kulturområdet är särskilt känsligt. Få har fast anställning, ens namn får inte bli nersolkat. Alltså flyter gränserna alldeles särdeles inom kultursfären där man behöver få ett gig, en roll, en utställning så man vänder bort blicken, är feg helt enkelt.

I boken sägs att skvaller är en stark kraft, den förenar människor och skvallret kan idag fara fram i chockvågor i sociala medier och tidningar. Sammanhanget vi ingår i verkar ibland viktigare än förnuftet. Klubben får mig att tänka på moral, ansvar och hur grupptryck fungerar. För det och för en text med driv och flyt får Klubben en stark trea.

Klubben översätts nu till flera språk, intresset verkar stort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar