måndag 19 oktober 2020

Jag ser allt du gör

 Av Annika Norlin
Noveller. Miljöerna mest småstäder eller landsbygd i norra Sverige. Om det som gömmer sig bakom en till synes alldaglig fasad och människorna som media inte bryr sig om. Det som kan synas solkigt kan gömma glimmande skikt. 


Stimulansen som man missar för att, som det sägs, den bara finns i storstäderna. Allt som händer händer där men inte här. Vad gör man på vischan för att få utlopp för sin kreativitet om man ens vet att man har någon. Synas görs också vår oförmåga och vår skörhet. Människorna runt om oss som både vill och inte vill, här tittade på med en kärleksfull blick.


Våra omedvetna förväntningar och önskningar krånglar till det. Ja hur talar vi med varandra - om vi nu talar. Tankar och känslor som pressar på inifrån som inte har fått ord, vad händer med dem? I bästa fall kan det bli knapphändiga kärva kommentarer som hänger kvar. 


Orden och gruppen. Båda livsviktiga. Lägg så till en samtid där vissa kan jonglera med båda, andra sämre. Allt detta ser Annika Norlin och nyper till men humorn är aldrig långt borta.


Avsluten i den klassiska novellen bör ha någon form av knorr eller antiklimax. Några av Norlins noveller har det och det piggar upp, liksom de korthuggna underskruvarna.


För ett träffsäkert språk, ömheten och oförutsägbarheten får Jag ser allt du gör en fyra. 


Är det dumt att läsa mer än en novell i taget? Beror kanske på dej som läser om texten behöver landa men att ta med sig en i taget och fundera på på promenaden är ett tips.


Som bonus lär jag mej ett nytt ord, tomvända. Plockar du med dej saker på vägen, en tidning eller en slängd tröja, då blir det ingen tomvända.


Annika Norlin har tidigare givit ut sina låttexter i bokform; Texter, 2014



ISBN: 9789127167353



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar