måndag 16 november 2020

Modersmjölken

 Av Nora Ikstena

Symbolmättat tecknas Lettlands efterkrigshistoria genom två kvinnors perspektiv, en mor och en dotter. Sovjetstöveln sätter obönhörliga spår speciellt i mamman som tidigt genomskådar och lider av förtrycket. Att bli mor i ett land som förnedrar sina medborgare tär och sliter i henne så mycket att hon inte kan amma, hennes mjölk blir blir sur som ättika - inga kärlekens närande droppar. 

Flickan klarar sig bättre på törnestigen mycket tack vare kärleksfulla morföräldrar som ger stabilitet, värme och hopp trots omständigheterna. Mamman älskar sitt barn men upplever tillvaron som ett fängelse. Hon blir med åren en hyllad läkare på det lilla sjukhuset dit hon blivit förvisad från Leningrad. Korridorerna fylls av väntande och ryktet kring mamman har en nyans av mystik, det sägs att hon kan se var det onda sitter. Har hon kanske samma krafter som Livshelgbrägdagörerskan Maria?  Religionen är annars förpassad till avskrädeshögarna, kyrkorna har blivit bestulna på allt löst när de inte har blivit potatislager. En annan stark bild; kyrkklockorna som i alla tider har kallat eller varnat folket har mist sin kläpp, sin tunga. Klockan så stor den är kan inte längre tala den har blivit stum. Trots bristen på religion, eller på grund av den, sprids starka andliga bilder. Mamman som av vissa nästan betraktas som ett helgon, hennes plågor till trots kan hon bota och enligt vissa göra underverk.
Växelvis berättar mamman eller dottern, känslor och intryck blir svåra att distansera sig ifrån. Förtrycket äter sig in i människorna, de inre trösklarna nöts ned en återkommande bild är en mask. Till slut är de prisgivna åt förtrycket. Själva modersmjölken är bara en i raden av bilder - starka, på gränsen till övertydliga.  Modersmjölken får en fyra för att Nora Ikstena är en författare som skickligt ristar fram stämningar och bilder som stannar. Nora Ikstenas vrede har hittat sitt verktyg, orden.


ISBN
9789188253873

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar