söndag 29 november 2020

Villebråd

Av Deon Meyer



Att återvända till vissa huvudpersoner kan i bästa fall väcka både hemkänsla och förväntan, särskilt om de innan har tecknats troärdigt och att de dessutom har hjärtat på rätta stället. Det har de sydafrikanska kriminalpoliserna Bennie Griessel och hans vapendragare Vaughn Cupido. Tilltufsade av livet försöker de envist få fast mark under fötterna trots skilsmässor och i Bennies fall även tidigare missbruk. Dessa erfarna rävar ställs denna gång inför ett märkligt dödsfall. En livvakt är hittad med en kniv i kroppen mitt uti ingenstans längs tågbanan mellan Pretoria och Kapstaden. Som om inte detta var nog kallas de in i att även utreda ett självmord med mystiska förtecken. Samtidigt förstår vi att det politiska läget 2018 i Sydafrika är mindre stabilt. Den ekonomiska brottsligheten äter på samhällskroppen och det talas om en hotande statskapning. Poliserna är medvetna om läget men ser som sitt adelsmärke att hålla avdelningen fri från all påverkan.



I Bordeaux har den tidigare elitsoldaten Daniel Darret till sist hittat ett gömställe som passar honom. Mödosamt har han byggt upp ett stilla liv som lärling hos en möbelrenoverare. Han håller sig för sig själv och återfår sakta ett efterlängtat lugn. Tills en dag då han får ett oväntat besök från dåtiden och ställs inför ett omöjligt val. Sydafrika behöver sin son för att utföra en snudd på omöjlig operation. Hur Daniels uppdrag så småningom hakar i polisernas utredning får vi reda på i sista fjärdedelen och här lägger författaren in ett högre tempo och korsklipper mellan de olika spelplanerna som i en film, med tillhörande twist. Här går det inte att släppa boken. 




Under läsningen undrar jag hur det skall gå på många plan, med brotten men också med staten Sydafrika och relationerna i de nya familjekonstellationerna. De relieferna är viktiga och säkert en anledning till att jag återkommer till Bennie Griessel & Co. 
Deon Meyer är skicklig på att levandegöra både människor och miljöer på ett okomplicerat samtidigt fängslande sätt. Det är väl det som är den skicklige hantverkarens signum tänker jag, läsningen flyter på för att arbetet är gott utfört. Villebråd får en fyra för att när väl inlevelsen väcks går det inte att sluta och jag slukar dessa fyrahundra sidor i ett nafs. Detta är numera en Bennie Griessel-deckare förstår jag och del sex. För att lära känna poliserna ordentligt rekommenderas att börja från början med Devils Peak.


För den som vill veta mer om Deon Meyer och om krimgenren i Sydafrika
Desegregating language: new afrikaans crime novel 


ISBN: 9789127167834


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar