måndag 7 december 2020

Musan

Av Jessie Burton

En familjekrönika med med melodramatisk touch. Odelle Bastien är från Västindien men mer brittisk än britterna själva, hon har matats med bilder av när drottningen dricker te och hon talar som överklassen. Fast 60-talets London var sotigare och kallare än hon kunnat föreställa sig och hur polerade engelsmännen än är så finns distansen där. Ingen öppen rasism, dock ett självklart avstånd. Men så börjar saker hända i Odelles enahanda liv hon får ett arbete som passar henne som hand i handske. På det förnäma galleriet Skelton blir hon uppskattad av den svala chefen Quick. När Odelles bekant vill få hjälp med upplysningar om sin nyss ärvda tavla tar handlingen fart.

Trettio år tidigare i södra Spanien försöker en konstsamlares familj hämta andan efter att ha tvingats iväg från Wien där vindarna börjat blåsa snålt för alla med judisk börd. Familjen Schloss tror sig ha hittat en asyl på Malagas landsbygd men oron finns även här. Det här är åren då inbördes politiska strider skapar spänningar i landet men det dröjer innan familjen inser vidden av oroligheterna. Dottern Olive önskar att hennes pappa skall erkänna hennes konstnärliga ådra men hur skulle han, hon har aldrig vågat visat sina talanger för honom.
 En dag söker ett fattigt syskonpar från trakten arbete på fincan, huset de bebor. Dräng och piga var det tänkt men de sugs in i de känslomässiga tomrum som ekar hos familjen Schloss och ridån kan gå upp. De båda trådarna knyts såklart samman men inte helt förrän precis i slutet även om vi kan ana. 

Jessie Burtons styrka är språket, kvinnoperspektivet och det historiska intresset. Miljöerna är lätt att flytta in i och här går det inte att undvika att jämföra Musan med den tidigare intrikata Miniatyrmakarna, hemligheter avslöjas skikt för skikt med kvinnorna i fokus. Det är här det börjar bli lite teatraliskt. Jag har inget emot gåtfulla inslag och sammanträffanden men här blir det något sökt vilket innebär att jag tappar det tidigare intresset. Så det blir bara en stark trea för Musan - i det här sammanhanget kan man undra vem som är Musa för vem och det är en fin knorr i en bok som andas lite Dickens lite operett och en smula Den hemliga trädgården.

ISBN
9789177016014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar