fredag 25 december 2020

Hemingway´s Chair

Av Michael Palin

Martin Sproale är klippan på postkontoret i Theston; han är alltid i tid, alltid vänlig och alltid redo. Alla förväntar sig att Martin skall ta över som föreståndare nu när Mr Padgett skall gå i pension. Den gamla vanliga lunken passar Martin ganska bra, fast helst skulle han vilja vara ifred med sitt stora intresse; giganten Ernest Hemingway. Det finns ingen i drottningens England som kan Hemingway på sina fem som Martin Sproale. På övervåningen, i huset som han delar med sin mamma, har han genom åren samlat på sig en ansenlig mängd parafernalia om och kring den store; förstautgåvor, brevpapper, liknande kläder, en bar med Hemingways favoritsprit och över det hele vakar, från en enorm affisch, Hemingways ögon som följer Martins alla rörelser. 

Kommen så här långt undrar man vad som kan störa denna idyll i England i början 1990-talet. Men så dyker ungtuppen Nick Marshall upp på postkontoret och orerar om effektiviseringar och datorstöd (boken utgavs 1995). Varför dyker han upp i just Theston av alla ställen? Men överraskningarna är inte slut. Döm om Martins förvåning när han inser att det finns en amerikansk litteraturforskare på just Hemingway bara en cykeltur bort. Jag vill inte förstöra nöjet och berätta mer för den som vill dyka in i Thestons puttriga småstadscharm och vad som händer när utbölingar kommer till staden.

Palin bjuder på nöjsam läsning med dråpliga scenerier och en osviklig känsla för det udda, slapstickhumorn ligger inte långt bort.Tänk Midsommer utan poliser och mord men med excentriska karaktärer bakom varje stenmur. Hemingway´s Chair får en stark 3a för en mycket underhållande läsning av en språklig ekvilibrist. Jag ser honom framför mej småfnittrande vid sitt tangentbord.

Michael Palin är född 1943 och känd från Monty Python, förutom författandet har han medverkat i filmer om bland annat resande och konsthistoria. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar