lördag 13 februari 2021

Renegater

 Renegater av Klas Östergren

En renegat är en avfälling, någon som svikit någon eller ett uppdrag. Eftersom orden har en särskild tyngd, det är trots allt Klas Östergren som skriver, dröjer sig ”Renegater” kvar boken igenom. Tonen är satt och det finns en anspänning och spejande efter vem eller vad redan från start. Redan i de första sidorna sveper författarjaget, som heter Klas Östergren, med blicken över pastorala nejder. Han bor på Österlen och pausar en stund vid sin grind. En bekant dyker helt överraskande upp, Henry Morgan, och sakta rullas delar av tidigare historier upp från böckerna Gentlemen och Gangsters. Svek av stora dimensioner har förekommit då för länge sedan. Det finns mycket att tala om och och kanske reda ut. Och här kan författaren inte komma undan, han ombeds skriva en rapport om sina år i Svenska Akademien som på något märkligt sätt har med Rikets säkerhet att göra, allt omges av hysch hysch.  




Rapporten dyker upp i men inte förrän det har berättats om författarens bekantskap med en man som råkat illa ut i sitt tidigare liv, nu försvunnen. Att reda ut den historien som har bäring i en skandal under Göran Perssons tid som statsminister, det tar ungefär halva boken och handlingen blir mer och mer olustig och solkig. 


Två skandaler i landet lagom, en på 80-talet och en 2018, skadar landets anseende och visar på sjaskiga sidor, inkompetens, kanske också naivitet vilket leder till vänskapskorruption ända upp i de ledande skikten. I skuggan av tidigare blamager har en ny bransch sett dagens ljus - konflikthanterarna. 


Klas Östergren vill reda ut, från små oklarheter i vardagen till frågor om ansvar på olika nivåer. Eftersom han finner sig inblandad blir det mycket granskande, minutiöst nedtecknat med stringens och språkglädje. 


Allt är värt att läsa men ibland frestas mitt tålamod, skrapandet och vägandet kring en enskild företeelse kan ta flera sidor. Men det går inte att undvika att bli imponerad av bygget och den varsamma språkhanteringen som gör att man far mellan burleskeri, realism, satir till analyserande skrivart. Och humorn. I en intervju berättade Klas Östergren att han var så förvånad över att läsare hade tyckt att Gentlemen var underhållande när han ansåg sig ha skrivit en sorglig och allvarlig roman. Men jag förstår precis. Sättet att iaktta händelser och personer lite från sidan med torr humor är genomgående. Iakttagelser som ofrivilligt eller ej gör att man skiner upp bland allt prövande. Här kom jag osökt tänka på Tre män i en båt, det högtravande omständliga som slog över och blev komik.


Några blinkningar till de tidigare böckerna i trilogin blir det, även i Renegater finns källargångar, hemliga kärlekar och ytterst fåniga och skumma figurer.


Imponerande men aningen för omständligt. Renegater får en stark fyra för att jag trots allt längtade efter att få läsa vidare, för spänningen, underfundigheterna och för att få njuta av språket. 



ISBN: 9789177953661

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar