onsdag 29 september 2021

Den gåtfulla passionen: essäer om den spanska världen

Av Nathan Shachar
Det är tack vare DN som jag blivit intresserad av journalisten Nathan Shachars alltid välskrivna och kunniga artiklar. Så när Den gåtfulla passionen stod i en secondhandbutik slog jag till direkt. Ämnet kom i andra hand men visade sig vara fascinerande.

Spanien var efter andra världskriget en diktatur under flera decennier vilket ledde till kulturell och ekonomisk stagnation. När locket sedan lyftes blev fältet fritt för att debattera den innan gällande historieskrivningen. Boken Den gåtfulla passionen betar av tidigare tabubelagda ämnen med en forskares blick.

Essäerna är djupdykningar i Spaniens förflutna och det med uppkavlade armar. Det kan börja med en promenad i Madrid eller ett möte vid en bardisk och snart därefter befinner sig läsaren på en vindlande resa kulturellt och historiskt. Essäerna omfattar bland annat; Baskien, religionen, inkvisitionen, judeförföljelserna, den moriska eran, romer och andra minoriteter, tiden efter Franco. Fotnoterna uppmuntrar den som ännu inte släckt sin nyfikenhet. Det här projektet måste ha tagit år. Snart inser jag att min kunskap om Spanien har varit oerhört grund och smått naiv. Det skall sägas att boken har några år på nacken men det påverkar inte ämnet särskilt.

Återkommande är folkets perspektiv och nationalismens inneboende självdestruktivitet. Samlevnad går, exempel finns från den iberiska halvön då i de mindre länderna (innan det fanns ett Spanien) där judar och araber levde sida vid sida med iberer. Här ett citat från boken av Lord Acton:

”Olika nationaliteter under en och samma stat är det bästa beviset på, och den främsta garantin för frihet… och ett av civilisationens viktigaste verktyg”.

Det är en ren njutning att l
äsa Nathan Shachars driv och stil. Han är en av få som behärskar vårt rika språk. Ord jag sällan stött på smälter in, blir aldrig pretentiöst - en liten nördvarning dock, djupdykningarna verkar ibland inte ta slut. Den gåtfulla passionen får en välförtjänt stark fyra för en lustfylld och bildande läsning.


Nathan Shachar, född 1951 i Sverige är journalist och författare och har skrivit om Mellanöstern, Sydamerika, författarbiografier och medverkat i TV-serien Nationernas Europa.

ISBN: 9789173530569


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar