måndag 1 november 2021

Dödens flod

Av Dervla McTiernan

Irland och polisstationen i Galway våren 2013. Cormac Reilly är ny i Galway men inte som polis, han 
testas av landsortskollegorna eftersom han tidigare arbetat vid en specialenhet i Dublin. 

Aisling är läkarstuderande efter flera nätters jour nås hon av beskedet att hennes pojkvän Jack har hittats död. Polisen tror att det är självmord, vilket är obegripligt. Att Maude, Jacks syster dyker upp just nu efter att ha varit i Australien i tjugo år är också märkligt. Maude går hårt åt polisen som inte vill utreda Jacks död. 


Spelplanen är utlagd och det är sårigt, regnigt och svårt både med sorg och frågetecknen kring Jacks död och med den förgiftade stämningen på polisstationen. Cormac känner sig allt mer utfrusen t o m av sin chef.
 Det blir så småningom rejält spänt när Cormac bestämmer sig för att rota i Jacks och Maudes bakgrund,
Dervla McTiernan kan konsten att bygga upp spänningen utan att det känns uppenbart konstruerat. Skärvor av hemligheter flyter sakta upp till ytan och stramar åt handlingen. Sträckläsning följer.

Och hon kan sitt Irland. Katolska kyrkan hade familjerna i hårda tyglar och inte bara dem, de kunde diktera villkor för både socialtjänst och skolor för bara en generation sedan. Familjen först och främst och vad som sedan hände bakom de stängda dörrarna angick ingen annan. Det här beskrivs med isande vrede. Det tillför en välbehövlig dimension. Jag gillar också kvinnoporträtten. Den kvinnliga polisen som stretar på och arbetar med våld i nära relationer häcklas på stationen och kallas manshatare. Aisling som hårt arbetande läkarstuderande och den inte helt konfliktfria relationen till hennes svägerska, one-man-band-Maude som envetet hävdar att allt inte är utrett. 

Dödens flod är den första i serien om kriminalkommissarie Cormac Reilly och jag vill gärna följa honom vidare. Hoppas Dervla McTiernan kan bibehålla hans rättspatos och sympatiska framtoning plus hans känsla för att fånga upp där det skaver i samhällsbygget. Det är ju där polisen borde arbeta om den inte är korrupt och tittar åt ett annat håll. Dödens flod får en stark trea.

Dervla McTiernan från Irland, född 1977 i Cork Couty. Arbetade tolv år som advokat innan hon flyttade till Australien där hon började sin författarbana. 

ISBN: 9789177818953


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar