tisdag 16 november 2021

Flicka, kvinna, annan

av Bernadine Evaristo
Hur tänker, lever och förhåller sig färgade kvinnor i England till sina barn, vänner, skola, samhälle idag på 2020-talet. Vi landar mitt någons ett liv och följer med på resan med tillbakablickar. De till synes löst flytande bitarna av högst personliga porträtt hakar understundom i varandra och ger ytterligare perspektiv i vad som upplevs som ett berikande myller. Stimulerande, upprörande och uppfriskande minst sagt.

Stilen är pigg, småfräck och genomskådande. Överlag är Flicka, kvinnan annan underhållande och avslöjande. Evaristo borrar rejält och länge på ett utsnitt som vecklar ut sig till en livsresa. De andra, förfäderna, vännerna, föräldrarna, de som är nödvändiga för att vi skall bli de vi är dyker sömlöst upp i handlingen. Centrum är London det hypermoderna, det som anger tonen och där det trots allt finns en chans att leva och lyckas. Visst finns den strukturella rasismen under ytan men valmöjligheterna är ändå fler.

Iakttagelserna är stundtals sylvassa ofta med humor. Våra svagheter och styrkor granskas med en ironisk och medkännande blick. Ta till exempel trendkänsligheten som är ytterst är finslipad, bakom en blasé fasad finns en genomträngande vass blick för det som gäller nu och det som är bortom räddningen.
 

Start och slut är vid en galapremiär i London. Och påverkade som vi i skrivande stund är av pandemin och politik måste jag tillägga att det här är innan Corona och strax innan valet som ledde till Brexit. Alltså fortfarande öppenhet och ett grymt hålligång i världsmetropolen.

Jag trodde det skulle vara knepigt att läsa stycke efter stycke utan punkt men det bjuder in till ett flyt som krokar och svänger, ger en rytm som får mig att flyta med. Jag har inte läst något liknande vare sig i stil eller närvaro. Blicken är in- och utifrån, iakttagande och vetande, associationer som far, hur andra reagerar. Medveten närvaro i en värld som ohejdat snurrar och där vi alla är delaktiga i ständiga möten. Allra helst skulle livet vara så här:
 

”.. det handlar om att vara tillsammans”

En adrenalinkick för hjärnvindlingarna, en livsbejakande bok som får mej att se klarare. Det har varit ett stort nöje därför får Flicka, kvinna, annan en femma. Grymt bra översättning för övrigt av Niclas Nilsson.


Bernadine Evaristo, 1959, är en brittisk författare och den första svarta kvinna som tilldelats Bookerpriset, 2019. Evaristo har sagt att boken tog fem år att slutföra. 



ISBN: 9789100187675


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar