lördag 11 december 2021

Små eldar överallt

Av Ng Celest
Mia Warren kommer körande i sin skruttiga lilla bil och bosätter sig i det lilla självbelåtna Shaker Heights, Ohio med sin tonårsdotter Pearl. 
Mrs Richardsson, som är hyresvärd berömmer samhället vars främsta värderingar är ordning och reda. Om man som Elena Richardsson delar med sig av sitt välstånd, det vill säga hyr ut till hjälpbehövande som hon ser det, gör man en god gärning och kan sova gott på natten.

Men när människor möts, speciellt om de är hormonstinna tonåringar på väg mot självständighet eller när uppenbar orättvisa uppstår då skakar det till i det gulliga fundamentet. Värderingar kommer på kollisionskurs och det väcker oanade krafter inom familjerna Warren och Richardsson. Ordningen prövas i samhället som berömmer sig av att ha förvaltat goda värderingar från sina förfäder, den kristna kretsen kring Shakers.

Ng Celeste har skrivit en bladvändare, fastän man känner vartåt det lutar ganska snart. Att jag sträckläser är för att författaren vet att fängsla med hyfsade porträtt och relationer som pyr av instängda behov och hemligheter. 

En uppdaterad variant av den ensamme cowboyen som rider in i staden och stör ordningen, tumult utbryter, den ensamme rider iväg igen i solnedgången och saker och ting blir aldrig mer desamma i småstaden. Fast i den här modernare varianten är det en ensamstående mamma med en flicka i en brytningstid. Upproret står de självständiga kvinnorna för - en bok i tiden.

Självklart skall en bok som höjts till skyarna i USA bli film, tror den spelas in just nu hösten 2021. Perfekt för tågresan eller hängmattan, jag ger Små eldar en trea.




ISBN: 978-91-0-017734-8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar