måndag 10 januari 2022

Upprättelsen

Av Yrsa Sigurdardottir

Poliskommissarien Haldur har det inte lätt på sin arbetsplats. En incident med hans chef Egna har påverkat hans ställning så att han knappt får några vettiga arbetsuppgifter. Tur då att han har Gudlaugur
 som inte heller räknas in bland grabbarna. För grabbigt är det, ibland olidligt tycker Haldur. Men snart får de annat att tänka på, 16-åriga Saga har blivit brutalt mördad och dessutom är dådet filmat och spritt till hennes vänner. Eftersom utredningen står och stampar funderar Haldur på om det inte finns ett annat motiv till det hemska dödsfallet. 


Det visar sig att väl dolt under den vardagliga ytan har Saga mobbat en skolkamrat på ett djävulskt utstuderat sätt. Haldur känner vittringen och börjar rota i ungdomarnas förflutna. Till sin hjälp har han den motvilliga barnpsykologen Freija.

Polisen är van att utreda våldsbrott men hur hanterar man våld som inte är synligt? Upprättelsen tar upp en företeelse som påverkar många både barn och vuxna men barnen har mindre möjlighet att agera för att till exempel byta skola. De infernaliska och nedbrytande metoderna kan få människor att helt
 vilja försvinna eller planerar motdrag som inte är mindre våldsamma.

Yrsa Sigurdatottir är inläst på det osynliga våldet som mobbing är, att det ofta är en krets som mobbar och alla är rädda för att bli utstötta. De rationaliserar och normaliserar sina gärningar, det var ju bara på skoj, som lätt eskalerar i sin hänsynslöshet. Vanmakten föräldrarna känner, lidandet är fasansfullt. Vem agerar? Ja Haldur, Freija och Gudlaugur misstänker att någon agerat men varje gång de tror sig veta hamnar de i återvändsgränder. 

Mobbning är ett våldsbrott som berör alla för det handlar om hur vi behandlar varandra. Det är du och jag i första hand, hur vi uppfostrar våra barn, hur trygg och genomtänkt skolan/arbetsplatsen är. Spännande, skrämmande och högaktuellt. Det borde vara oläsbart men Yrsa Sigurdadottir har inte bara mörka trådar i väven. Relationerna och vardagsbekymren rymmer både värme och humor. För en oavlåtligt spännande handling, snygg hopfogning och personer man gillar får Upprättelsen en stark trea.

Yrsa Sigurdardóttír, 1963, är utbildad ingenjör men numera författare. 

Upprättelsen är tredje delen i serien om Haldur och Freija. Tidigare har hon skrivit om akvokaten Thora Gudmundsdottir.



ISBN: 9789150963465

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar