tisdag 26 april 2022

Ett helt liv

Av Robert Seethaler
Som fyraåring lämpas Andreas Egger av hos en avlägsen släkting. Livet blir hårt på bondgården i de österrikiska alperna, arbete och aga tills Egger som stark och fullväxt säger stopp, då har han men för livet både på ut- och insidan. Trots begränsningar är Egger inte rädd för att hugga i och när linbanor skall byggas i dalen blir hans oräddhet och styrka värdefull.



Ja så börjar livet för Andreas Egger i början av 1900-talet. Allt berättas på ett eftertänksamt och stilla vis så som Egger också framställs. Han är en ensling men skyr inte människorna. Han har haft en brutal barndom men hittar sakta sin egen väg mycket tack vare naturen. Egger får ändå vara med om ett och annat, kärlek och krig, båda omtumlande och de märker honom också för livet. 

När Egger formulerar sej är orden få men välvalda. Här ett exempel när han på sin ålders höst sitter i sin stuga, tittar ut och tänker:

”Man blir ju deppig av det här vädret. Inget annat än dimma. Ens blick halkar ju, för den vet inte ens var den skall ta fäste. Om det fortsätter så här, kommer snart dimman att krypa in i rummet och det kommer att börja dugga så smått över bordet.”



Jag lägger ifrån mej denna i sidor korta roman med känslan av ha varit med om något stort. Robert Seethaler vet att vara varsam med orden och människan. Kanske är det därför jag vill dröja vid upplevelsen av att ha fått läsa om Andreas Eggers liv. En eloge till översättaren Jörn Lindskog som bevarat den kärva och precisa tonen jag förknippar med Andreas Egger. Ett helt liv får en helgjuten femma.


Robert Seethaler är en prisbelönt författare född i Wien 1966. Ein Ganzes Leben har legat på korta listan för International Booker Prize 2016



ISBN: 9789186905453


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar