tisdag 19 april 2022

Pestön

Pestön av Marie Hermansson

I Göteborgs havsband ligger en långsmal ö, här låg stadens karantän för sjöfarande under många år därför namnet Pestön i folkmun*. Men nu 1925 vet inte många vad som finns där längre. Jo, ett fåtal människor vet att ön huserar en livsfarlig brottsling. Han omgärdas av galler och vaktkonstaplar på den vindpinade ön. 

När en död kropp dyker upp i Säveåns utlopp till Göta Älv får Nils Gunnarsson det knepiga uppdraget att identifiera mannen. Det här händer för ganska exakt hundra år sedan i ett Göteborg som växer åt alla håll och kanter. Nymodigheter som bilar trängs med hästdroskor på gatorna och poliser står mitt i röran och vinkar och visar stopp vilket inte alltid efterlevs. Nils brukar cykla eller promenera men nu nödgas han beställa en polisbåt för sina efterforskningar. 

Namn och miljö känns välbekant och jag inser att Pestön är en fristående fortsättning på Den stora utställningen. Så när Nils springer på Ellen Grönblad på stan verkar det sannolikt att de båda kommer att bli inblandade i det som sker i stadens ogästvänligare delar.

Inskjutna tidstypiska ord och vändningar bidrar till en viss glidning bakåt i tiden samtidigt som vissa moderna tendenser introduceras. Ellen vill egentligen skriva, bli journalist men fortfarande kan det vara svårt att stå på sig och vara en modern kvinna. Nils har ett gott öga till Ellen och berättar mer än han borde om sitt fall vilket leder till att Pestön dyker upp på radarn. När kvinnlig personal söks till just samma ö är Ellen inte sen att söka. Men arbetet ute på ön är långt från det Ellen varit van vid tidigare. Omställningen blir svår med hårt slit från morgon till kväll, inte är de gästvänliga heller invånarna på ön, buttra och inbundna talar de knappt med henne. Men en kväll blir det fart på precis alla bofasta, ett stort skepp skall lossas vid kajen. 

Ellen har mycket att berätta i sina brev till Nils men undrar varför han inte reagerar. Ingen telefon finns det heller så när svar dröjer börjar Ellen ana oråd och vart skall hon skall ta vägen där ute på den ensliga ön?

Pestön får en stark trea för att den förflyttar mej till saltstänk och rekorderliga detektiver. Dessutom blir det rejält spännande med några välbehövliga oväntade vändningar innan alla knutar lösts. Nils och Ellen har inget kuttrasju men det abrupta slutet ger en vink om att det inte är sista gången vi hör av dem.


Marie Hermanson, 1956, är journalist och författare bosatt i Göteborg. Flera av hennes böcker har omarbetats till TV-serier.


* Pestön finns inte i verkligheten. Förebilden är Känsö i Göteborgs södra skärgård där det funnits en verklig karantän för sjöfarare.


Läs mer: 
Sjöfartsmuseet om Känsö karantänstation
Sjöfartstidningen:
Känsö en riktigt sjuk historia


ISBN: 9789100181277


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar