måndag 11 april 2022

Avdelningen för känsliga brott

 Av Alexander McCall Smith

Tänk att polisen i Sverige har en särskild avdelning för intrikata mellanmänskliga ärenden, det visste du kanske inte? Inte några grova brott men inte heller så obetydliga att de kan viftas bort, ärenden som faller mellan stolarna kanske man kan uttrycka det. Låter det märkligt? Inte mindre än att tanken har gett Alexander McCall Smith ett uppslag att fantisera om vad man kan ha för sej på en sådan avdelning, dessutom i Malmö av alla städer.
 


Efter att ha läst några av McCall Smiths småputtriga böcker om Precious Ramotswe i Botswana och senare lyssnat på serien om Isabel Dalhouisie* som utspelar sig i centrala i Edinburgh så blir jag inte förvånad när nästa serie vill fortsätta utforska människors emellanåt snåriga relationer på ett vardagsfilosofiskt vis. Men varför i Sverige och Malmö? Finns det en dimmig uppfattning om att vi är stela och sämre på social kompetens? Nja, dessa tankar kändes lite sökta så med viss tvekan började jag att läsa.

Det är inte lätt att vara människa, var det Strindberg som sa så? Det skulle kunna vara credot för de händelser som Avdelningen för känsliga brott får ta tag i. Ulf Varg och hans medarbetare får gå försiktigt fram med sina fall. Det handlar ju ändå om det svåra som vi omges av dagligen, att rätt förstå varandra med
outtalade behov och dolda känslor. Genom varsamma samtal, nystar Varg och Co upp besvärligheter. Att bevara vars och ens värdighet samtidigt som man emellanåt behöver utkräva straff det kräver minsann konsekvens och balans. Till all lycka kan Ulf Varg och hans medarbetare verkligen lyssna med stort tålamod.


Avdelningen för känsliga brott får en svag trea för att ”brotten” känns krystade. Det som bitvis är givande är funderingarna och samtalen kring det svåra i att förstå inte bara andra utan framför allt sig själv. I Edinburgh-böckerna* fanns det mer spänst och underfundiga överraskningar, de tyckte jag mycket om att lyssna på, (för övrigt strålande inlästa av Rakel Molin). Kan det ha att göra med den skotska miljön som är så levande återgiven av McCall Smith? Men Malmö, nja den kulissen känns tunn och jag är förbryllad över valet av plats eftersom det inte tillför något extra.
 


ISBN: 9789188919212

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar