måndag 11 juli 2022

Löpa varg

av Kerstin Ekman. Ljudbok i uppläsning av Rolf Lassgård
Ett oväntat möte med en ensam varg i skymningen kryper in i Ulf, en molande vridning i känslorna mot en mer eftertänksam sida. Minnen dyker opåkallat upp och förstärker den pågående förändringen. Ulf söker sig alltmer till Högben som han kallar vargen, han som förstår på sitt vis utan ord. Hans minnen vägleds mer av ljud och lukter.



Ulf inser att det är slut med jakten efter att ha däckat ihop på ett jaktpass dessutom kväljs han av synerna i slaktboden. Han börjar läsa sina gamla jaktböcker och förvånas över hur sparsamma anteckningarna är, han minns ju desto mer. 


Jag skall inte berätta mer om själva handlingen men det blir hemskt och lite kusligt den senare delen. Det ömsinta porträttet av paret Ulf och Inga väger upp de mörka nästan oförutsägbara drifterna som lätt frammanas i jaktlaget. Korthuggna sarkasmer och underförstådda blickar som inte bådar gott. En annan enighet fast inte byggd på kärlek, däremot makt och hot.



Det hade väl inte varit Kerstin Ekman om hon inte hade satt naturen i första rummet och det gör hon. De reella hoten mot skog, växter och djur och till syvende och sist människan som i sitt oförstånd fortsätter med sin maktutövning över naturen. Men trots skärpan finns där ett hopp om människan som genom förstånd och förståelse kan ändra på saker och ting. 



Det är helgjutet, en fenomenal berättelse hoptvinnad med Rolf Lassgårds sträva tunga röst, dialekten ligger perfekt i örat.


Kongenialt var ett populärt ord ett tag men det är nog det jag far efter när jag försöker beskriva min upplevelse; fullständig. Kerstin Ekmans eftertänksamma precision är rent meditativ, sinnena skärps och jag tycker mej ana lukter och känslan av grov päls mellan fingrarna.

För en enastående bedrift av både Ekman och Lassgård får Löpa Varg en femma. 


ISBN 9789100189143Ljudbok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar