fredag 2 september 2022

Ytspänning

av Oliver Norek

Spänningsroman som utspelar sig vischan i sydöstra Frankrike. Ledsagare är en sargad men denna gång inte en missbrukande kommissarie. 


Noémie Chastain, vid narkotikapolisen i Paris, blir allvarligt skadad vid ett tillslag. Med halva ansiktet förstört plus det efterföljande traumat måste hon omvärdera det mesta. Hon förstår att det inte går att komma tillbaka som chef och fortsätta som förr. En lösning som hon under protest accepterar är att ta sig an ett distrikt långt ute på landet. Tjänsten har två syften, sondera terrängen för en eventuell nedläggning och att basa för en mindre arbetsstyrka som kommissarie.



Det blir omöjligt att vägra. Dessutom behöver Noémie perspektiv- och miljöombyte och kanske kommer hon sakta att vänja sig vid sitt skadade  ansikte. Efter tre mycket sömniga veckor i Avalon är Noémie mentalt inställd på Paris igen när ett försvinnande hamnar på hennes bord och hon måste börja agera som spaningsledare igen. Förväntningarna på No är höga, tur då att de fått en riktig supersnut med oanade talanger till den sömniga lilla staden.

Det är driv i berättandet och spännande på flera plan, dessutom kryddat med några stråk romantik, trots den krånglande No som hon kallar sitt nya jag. 

Titeln Ytspänning har att göra med byn som försvann under dammen som anlades för tjugo år sedan. Och nu har ett barnlik hittats. Det byn fasar för är om det är fler som kan ligga där under ytan, för det finns tre saknade barn.



Att ha den färgstarka Noémie Chastain som huvudperson är inget dumt val. Hur skall hon klara all anspänning, kanske få hela samhället emot sig och samtidigt läka både fysiska och själsliga sår? Oliver Norek slänger in den ena komplikationen efter den andra i den här bitvis intrikata historien med en spökstad och flera olösta personliga tragedier. Noreks historia växer åt många håll men No tappar inte trådarna fastän trasslet syns ogenomträngligt. Synd då att slutet känns en aning avhugget. Det kanske är lättare att konstruera problem än att föra dem i hamn. Mina förväntningar var högre än så, därför stannar betyget vid en trea. Men du som vill försvinna in i de märkliga och farliga förvecklingarna i byn Avalon ett par timmar är Ytspänning en perfekt bok för för hängmattan eller långresan.

Ytspänning får en hängmattefyra

Oliver Norek, 1975,  har tjänstgjort i många år inom olika delar av polisväsendet i Paris innan han blev författare.



ISBN: 9789188697950


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar