söndag 18 september 2022

Det blödande hjärtat

 av Andrew Taylor

Vad hände egentligen med miss Penhow som en gång i tiden ägde både pengar och fastigheter men numera är helt försvunnen? Varför har Mr Serridge ett sådant osedvanligt intresse för sina hyresgäster? Och vem är det som skickar ruttnande hjärtan till huset på Bleeding Heart Square? Javisst blir man nyfiken och när dessa märkligheter utspelar sig i det dimmiga London på 1930-talet kunde jag inte låta bli, boken på loppishyllan blev min. Den visade sej dessutom ha förstrukna citat som jag slapp irritera mej på eftersom jag nickade instämmande när jag läste raderna. Vi tyckte lika boken igenom, läsaren med blyertspennan och jag. Ett sympatiskt överraskningsmoment, jag hade en läskamrat.
 


Inklämt mellan mellan hus från olika sekel ligger i London, Bleeding Heart Square, det är mer en återvändsgata än ett torg men en gång i tiden har den skyddats av en grind vilken fortfarande finns kvar med tillhörande vakt. De hopträngda byggnaderna lutar sig ut över platsens mörka kullerstenar. Hyresgästerna i nr sju är en brokig samling kufar tycker Lydia Langstone, som tvingas ta sin tillflykt till sin far som bor där, efter att ha rymt från sin våldsamme man. Det är ont om både mat och värme och hon tvingas sälja av sina smycken eftersom pappan lever på knappa medel. Det blir snabbt tydligt hur priviligerad hon varit, nu måste hon vända på varje penny och tvingas till och med söka arbete. Lydia blir också observant på skumma saker i och kring torget. Varför står en man och spanar på huset och vem skickar ruttnande hjärtan som ligger och stinker på bottenvåningen? Tillsammans med den arbetslöse Rory börjar hon rota i alla olika hemligheter.
 

England är fortfarande märkt av första världskriget, förlorade söner sörjs ännu och samhället har inte på långt när lyckats skapa tillräckligt med stabilitet som gynnar alla och envar. Det märks på köerna framför platsannonserna på bibliotekets anslagstavla, på de fattiga på gatan och för läsaren de ständigt märkbara klasskillnaderna. Att vara observant på var man befinner sig på den skalan registreras lika snabbt som om det var en man eller kvinna man mötte.

Ett krypande obehag smyger sig på och däremellan får vi läsa bitar ur den försvunna Philippa Penhows dagbok vilka ger mej en känsla av filmen Gasljus och Hitchockfilmer, utsatta godtrogna kvinnor som inte har medel att försvara sig. Tur då att Lydia Langstone verkligen bestämt sig för att bryta de band som tidigare tvingat henne till overksamhet. Trots att hon nu nödgas gå hungrig och frysa för att inte tala om oron inför framtiden ger hon inte upp. När hyresvärden Mr Serridges namn dyker upp i efterforskningarna börjar Lydia sakta se ett mönster som förskräcker. Allt mot en fond av regnblöta gator i ett London där fascismen dessutom är på frammarsch och sprider rädsla.


Välskrivet och intrikat och som sagt här finns iakttagelser väl värda att lägga märke till. Det blödande hjärtat är svår att släppa, bra miljöer och spänningen växer på olika plan. Att lyfta kvinnors roll i ett djupt konservativt samhälle är inte heller fel, bristerna och oron det föder syns tydligare då.
 

Det blir en god trea för Det blödande hjärtat.  


Andrew Taylor, 1951, är en brittisk författare som bland annat skriver historiska spänningsromaner.


ISBN 9789137134642



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar