onsdag 26 oktober 2022

Ålevangeliet: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

 av Patrik Svensson 

Allt vi inte riktigt kan förklara omges av viss mystik, det är inte ett dugg märkligt men idag när mycket av vår omvärld undersökts kan vetenskapen fortfarande inte förklara hur ålen förökar sig eller hur den dör. Att den också har funnits så länge att kontinentalsocklarna hunnit flytta sig, att ålen väcker blandade känslor ja det är bara några aspekter som Patrik Svensson ringar in i sin fint disponerade och mycket välskrivna bok.


Ålens ursprung och fortplantning har fångat mångas intresse; Aristoteles, Sigmund Freud och Rachel Carson för att bara nämna några. Och så nu Patrik Svensson där fascinationen började när hans far fångade ål i en skånsk bäck.
 

Idag är det bekymmersamt med ålen, den håller faktiskt på att försvinna och anledningarna är många. En är det livskraftiga djuret Homo Sapiens menar IUCN (Internationella naturvårdsunionen vilken bland annat sammanställer den så kallade rödlistan). Och tydligare kan det väl inte sägas, allt hänger samman. Påbudet idag är att all mänsklig inblandning i ålens liv bör upphöra för att den skall ha en minsta chans att överleva.

I boken öppnas för filosofiska och fantasieggande perspektiv. Är inte den enskilda människan också som ett litet rö för vinden, likt ålens första stadium i utvecklingen vilket flyter med de starka havsströmmarna till olika kuster.
 

Här börjar jag fundera över underrubrikens ord evangelium. Den omedelbara konnotationen är de första apostlarna som spred det kristna budskapet. Evangelion är grekiska och betyder ett gott budskap. Så långt kommen i boken bortser jag från gott och kvar blir då - budskap om ålen.

Ålevangeliet handlar om dej och mej och alla nuvarande och tidigare djurarter på vår jord. Många arter har alltså helt slutat existera. När det gungar till vill vi greppa efter det påtagliga, det vi har nära. Släktskapet med allt levande går att förstå rent teoretiskt men banden till våra anhöriga är närmre. Boken tar avstamp i det lilla, pappa och bäcken, ålens väg, pojkens resa ut i stora världen som också är en del av andras livsresa. Det är verkligen inte allt vi bestämmer över. Större krafter råder och texten slingrar via biologi, kulturhistoria, uppväxt och metafysiska resonemang. 


Ålfisket tappade med åren sin spänning och mystik och när Patrik Svenssons far gick bort fanns bara bäcken kvar. Frågan var om det längre fanns någon ål under ytan.

Det blir en fyra för en bok som lyckas förena bredd och djup. Som en Attenborough
 ger Patrik Svensson inblickar som berör både tanke och känsla. Det har sagts många gånger men bör upprepas vi måste vara rädda om vår jord, vår natur, vi har bara en.

Patrik Svensson, f 1972 i Kristianstads län, är kulturjournalist och författare. Hösten 2022 kom han ut med boken Den lodande människan. Havet djupet och nyfikenheten. Essäer


ISBN: 9789100178017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar