söndag 30 april 2023

De oroliga

av Linn Ullman
Motvilligt börjar jag läsa men ändå är jag kvar sida efter sida.
De oroliga är nedslag i livet med de stundtals frånvarande föräldrarna; den skådespelande mamman och den så mycket äldre och berömde pappan. Båda var upptagna av annat och flickan är stundtals väldigt vilsen. I förhållandet till sin far finns ett sökande. Som tittande i en kikare från andra hållet, de är långt borta föräldrarna. 

Munchs målning Kvinna vid vattenbryn. Kvinnan bortvänd med långt hår, nästan övertydlig bild men viktig för flickan. När mamman åker bort går hon sönder. De skulle ju vara sammanväxta. Flickan lägger skulden på sig själv. Ätstörningar smyger sig på.


I drömmen försvinner mamman, upplöses och flickan letar sedan i varenda vrå till och med under sängen. Föräldrarna blir aldrig riktgt vuxna, de söker och vill bli firade och verkar inte kunna ta ansvar för någon annan.


Flickan ser det försåtliga i att vara vacker som sin mamma, hon blir inte tagen på allvar hon får spela roller även privat mycket för att hon vill behaga



”Man får det man önskar sig men inte på det sätt man tror”

Flickan är överkänslig, blir över sig given om mamman inte ringer som utlovat. Vid fjorton har hon tvångstankar ”jag behövde en kropp för livet och en kropp för tankarna ”


I sökandet efter en djupare kontakt med pappan startar de ett projekt tillsammans, eller; det är dottern som väldigt gärna vill, hon ska intervjua honom. Men det är på gränsen till vad han orkar med. Det blir några band, detta är innan mobiltelefonerna, som glöms bort. När hon sedan hittar dem igen är ljudet av mycket dålig kvalitet, precis det som hennes pappa var så noga med att poängtera; det skall vara bra teknik. Det misslyckade projektet blir på något sätt typiskt. Hon försöker så enträget att få riktig kontakt men ödet ler skälmskt i bakgrunden. Så enkelt är inte livet.


De rör sig i ett töcken, mamman och pappan, når inte riktigt fram till varandra eller till dottern. Precis så svävande och förföriskt skriver Linn Ullman om vilja och oförmåga sida vid sida. Det är skickligt och vemodigt vackert. Men skildringen griper inte riktigt tag. De oroliga får en trea.


ISBN: 9789174296181



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar