måndag 24 april 2023

Susie Steiners kommissarie Manon Bradshaw

Vid polisen i Cambridgeshires våldsrotel både hörs och syns hon; Manon Bradshaw är definitivt ingen blyg viol, däremot en trofast kollega och en jäkligt duktig polis. 

När vi träffar henne i första boken är hon mitt i en fyrtioårskris. Ensamstående med åldersnoja, dödstrött på hopplösa dejter och vad värre är; risken att hon kanske aldrig ska få bli mamma. Men saker och ting utvecklar sig oväntat för Manon i det som hann att bli tre böcker.

Älskar dialogerna, hur Manon inte viker för de svåra samtalen när det kör ihop sig i familjelivet eller jobbet. Med Manon Bradshaw är det är en berg-och dalbana och man har aldrig tråkigt. I yrkeslivet går Manon ibland utanför ramarna när hon är alltför uppriktig och kör på instinkt men det höjer å andra sidan spänningen så att bladen vänder sig själva. 



Gillar också att Steiner tar upp aktuella samhällsfenomen som äter på vår solidaritet; girighet, korruption, rasism, bekvämlighet som gör att vi vänder bort blicken, Bitvis gör det ont att läsa. Men framför allt stärks jag i tron av att vi måste försöka se våra medmänniskor och trots motigheter går det med lite jävlar anamma, det kanske inte blir som du drömde men det blev ändå ok.




Susie Steiner avled endast 51 år gammal i hjärncancer. Trots sjukdomen avslutade hon det som blev den sista boken i serien om Manon Bradshaw; Tystat vittne. Det är en bedrift att hon hann att fullborda serien


En så sprudlande och talangfull författare! Så otroligt sorgligt. Men det hann ändå bli tre böcker om den färgstarka kommissarie Manon Bradshaw om vilken Susie Steiner lär ha sagt: Hon är 98,34% mig, resten är påhittat. 


Susie Steiner, född 1971, var en engelsk journalist och författare. Hon avled i juli 2022.


https://www.theguardian.com/books/2022/jul/13/susie-steiner-obituary


Böckerna om Manon Bradshaw och vår samtid skall helst läsas i ordning:

1 Saknad förmodad död. ISBN: 9789177797661

2 Person okänd                ISBN: 9789179033095 

3 Tystat vittne                   ISBN: 9789180182980





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar