söndag 21 maj 2023

Färskt vatten till blommorna

av Valérie Perrin

I Bourgogne bor Violette Toussaint vid en prunkande kyrkogård. Hon ansvarar för dess skötsel, säljer blommor och hjälper besökande. Till sin hjälp har hon en vaktmästare, en präst, en hund och vilda katter. Fram träder en mycket välskött och trivsam begravningsplats i trädens skugga. Violette är en utmärkt trädgårdsmästare och verkar leva i harmoni med sin omgivning. Men när en polisman ber om hennes hjälp leder det till att Violette inte längre kan dölja sin egen sorg och en trasslig och förfärlig historia nystas upp.                


Valérie Perrin lyckas förmedla starka och motsägelsefulla känslor. Penseln är färgad med med sensualism, dofter, färger, erotik, längtan och stark sorg. Längre fram i boken finns även inslag av moralitet, ska de elaka verkligen få klara sig hela livet utan att straffas?


Trovärdiga porträtt? Njae men jag läser på ändå. Det är något fängslande i Violettes kamp genom sorg och kärlek och mot slutet vill man att hon skall få lov att leva upp en gång till i sitt liv med värme, skratt och kärlek.


Det är mycket franskt; olycklig och smäktande kärlek, förtärande sorg med en välkommen twist mot slutet som ger en välbehövlig jämvikt mot det sentimentala. Färskt vatten får en trea för en smäktande historia med persikofärgad ram.



ISBN: 9789152702352

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar