måndag 6 november 2023

Marzahn - mon amour

av Katja Oskamp

I medelådern är du är varken ung eller gammal. Du ser inte längre stranden du startade från, och den strand du är på väg mot kan du ännu inte urskilja.


Så börjar boken. Katja Oskamp bestämmer sig för att byta yrkesbana, hon omskolar sig till fotvårdsterapeut. Ett tvärt kast som hon går in för med hull och hår. Katja hyr in sig i en skönhetssalong och kunderna låter inte vänta på sig, många blir snart stammisar. 


Vi befinner oss i en stadsdel i östra Berlin. Rättare sagt i en fotvårdssalong i ett höghus i en del av det tidigare Östberlin, Marzahn. Betonghusen i stadsdelen är kända som DDR:s motsvarighet till det svenska miljonprogrammet. Många lyhörda höghus men gott om grönområden.



Marzahns rykte var inte det bästa. Stadsdelen andades ett monotont och slitet öst. Ossis ansågs vara lite efter, dessutom reaktionära. Men i fotsalongen bryts tristessen, för efter ett varmt fotbad och ompysslande kommer berättelserna och det är i vissa fall skärvor från ett annat liv i ett annat land i en annan tid. Många har kämpat på ett eller annat vis och med hjälp av värme och massage sipprar många minnen fram. Allt emottaget av en kvinna som kan konsten att lyssna. 


De korta historierna är liv i koncentrat berättat med mycket värme och humor. Många gånger rörande men också avslöjande. Aldrig förlöjligade eller von oben. 


Det är ett sant nöje att läsa Marzahn mon amour. Uttrycket kommer från en gång då damerna på skönhetssalongen tar en heldag och reser tåg till ett spa och själva får njuta av olika sorters bad avrundat med god mat och dryck. På hemvägen är humöret på topp och de inser att det finns inte mycket att klaga på och här kommer kärleksbetygelsen Marzahn - mon amour. 


Det var länge sedan jag läste en bok jag längtade att få fortsätta med just för respekten till medmänniskorna. Texten löper fint tack vare översättningen av Sara Eriksson. För lustläsningen och för  att jag känner mej som hemma får Marzahn - mon amour en fyra.


Omslaget flörtar inte precis med den som får syn på boken men om man synar det diffusa fotot i pastelltoner ser man höghus som tonar ut mot himlen. Efter läsningen är det lättare att dröja vid bilden och tänka att där nere någonstans stod damerna i skönhetssalongen och pausade med en cigg. Formgivning av Thomas Alm


Katja Oskamp,1970, är född i Leipzig och växte upp i DDR. Boken har delvis självbiografisk bakgrund. Marzahn-Mon Amour har vunnit titeln ”Berlin läser”



ISBN: 978-91-89105-54-6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar