fredag 20 oktober 2023

Kåda

av Ane Riel
Kuslig skruvad dansk socialrealism eller ett ruggigt svart familjedrama, en ond saga eller ett porträtt av en kärleksfull lojal dotter i svåra omständigheter? Kanske allt tillsammans.

När Liv berättar är det med en osviklig solidaritet med sin familj. Hon känner sig älskad och kan gå i döden för dem, särskilt pappan Jens som visat henne allt om naturen och hur man gör kåda och pil och båge och mamman som lärt henne att läsa och skriva. 


Ute på Halsen bor tre generationer i bästa välmåga men när farfar Silas dör går något sönder i Jens. Riktigt sönder. Ett stort behov av att ta hand om familjen tar över. Se till de sina. Bom upp till huset: Tillträde förbjudet. Pengarna sinar eftersom Jens inte vill att folk skall komma och beställa snickerier hos honom. I stället gör han och Liv räder på nätterna, tar det de behöver och lite annat också. Gården fylls, husen fylls mer och mer och mer. 


De har ingen aning om hur det ser ut. Någon utifrån har inte heller kunnat reagera; brevbäraren får inte komma nära, Liv får inte gå i skolan och farmor som dök upp har ingen sett på evigheter. Med tiden ramas gården in av fällor och taggtråd. Liv beskriver utifrån sina känslor och kunskaper, hon försöker förstå även de mest plågsamma erfarenheter. På nätterna smyger hon ljudlöst med sin kniv och pilbåge till byn och vittjar mat och annat i olika källarförråd. 


Det är en bisarr värld som vi kliver runt i tillsammans med Liv. Det mesta förfaller men hon litar intuitivt på att hennes far har en plan. När jag mot slutet grips av äckel och fasa anas till en ljusglimt när en i byn har fått nog av att hans mat försvinner spårlöst.



Ane Riel skriver om kaos men Liv upplever det inte så. Det är inkännande och skapar än mer förtvivlan hos mej som läsare. Hennes betraktelser rör vid hjärterötterna. 

Den dramatiska kurvan böjs till olidlig spänning samtidigt som det mesta skildras med Livs lakoniska försök till att förstå vilket gör att man vill skynda mot slutet. Men var kommer kådan in i bilden? Ett gott råd; läs absolut inte slutet förrän du ska.


För ett smygande laddat språk, och ett väl genomfört klaustrofobiskt drama får Kåda en fyra. Det kommer att dröja innan jag läser den här typen av thriller igen, vilket säger något om Ane Riels förmåga att skapa Halloweenkänsla mitt i sommaren.


Ane Riel, född Brahm Lauritsen i Århus 1971, bor nu på Nordsjälland. Hon har praktiserat juridik och studerat konsthistoria, vilket resulterade i boken "In i måleriet", praktiserat på Storm P. museet vilket också resulterade i en bok: Storm P. för barn; "Storm P. - indenfor og udenfor". 

 


ISBN: 9789177016953

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar