tisdag 10 oktober 2023

Egendom

av Hernan Diaz


Ett råd till läsaren; ge inte upp. Läs i alla fall dryga hälften och du kommer att få en aha-upplevelse. Boken består av fyra delar men det lönar sig inte alls att tjuvkika för då missar man den finurliga tvisten efter två olika ganska tunga memoarer. Låter det krångligt? Nja, Egendomar är lite av en Pandoras ask med trögt lock. Ekonomin förändras när spekulationsekonomin tar fart runt Wall Street i tjugotalets USA. Den stora börskraschen 1929 står i centrum. Hänsynslösheten gömmer sig i gigantiska byggnader där ny teknologi; telegrafi och telefoni påskyndar händelseförloppen. Särskilt i skyskrapan där Andrew Bevel och hans hustru Mildred bor och arbetar. 



Men Egendom hade väl inte vunnit Pulitzerpriset om den inte haft fler lager. New York är en enorm smältdegel, invandrargrupper har med sig sin kultur även konflikter, allt löper inte friktionsfritt. Rasism och våld finns på gatorna. I en helt annan del av staden rör sig de nyrika som vill knyta affärsförbindelser och förtvivlat gärna vill tillhöra rätt skikt i denna dynamiska tid. En som har insyn i båda världarna är spökskrivaren Ida Partenza och hon förstår att allt inte är vad det synes vara. Hon blir bärare av hemligheter utan att vilja det. Kvinnornas roll i Egendom skall inte underskattas.


Så vad är pengar egentligen*? Civilisationskritik anas när skamlösa finansmän skriver böcker om sig själva, vad annat kan de bli än självförhärligande. Effekterna av deras spekulationer blir omedelbart påtagliga; enorm fattigdom, nationens väl och ve står på spel. Roten till kaoset står att finna på Wall Street och mycket pekar på att Bevel fintat och gjorts sig en enorm förmögenhet. Hernan Diaz granskar makten och dess olika ansikten på ett förbryllande men finurligt vis. Allt är inte vad det synes vara.


Bara idén till den här boken ger guldkant åt innehållet. Genomförandet, perspektiven och språket är briljant. Även om jag inte går i taket så är Egendom en bok med långsam sprängverkan och får en absolut fyra. Utmärkt översättning av Fredrika Spindler. 


Hernan Diaz, 1973, är litteraturvetare och prisbelönt författare född i Argentina. Han bodde som barn i Sverige men familjen flyttade tillbaka när Argentina åter blev demokratiskt. Sedan många år bor och arbetar Diaz i USA.


Originalets titel är Trust vilket kan betyda två saker; tillit, förtroende och i USA en juridisk term 

”En trust (från det engelska ordet trust, förtroende) är ett juridiskt begrepp inom bland annat skatterätten och är en företeelse inom anglosfären, som därför saknar direkt motsvarighet i svensk rätt. Närmaste juridiska figur som kan sägas likna trusten är stiftelsen och då i synnerhet familjestiftelsen. Den främsta skillnaden är där att trusten till skillnad från stiftelsen inte är en juridisk person men även andra rättigheter som genom etablerad rätt tillerkänts i den anglosaxiska rätten har därmed ingen direkt motsvarighet i svensk rätt.

Företeelsen vilar på en brittisk rättstradition som har sina rötter från korsfarartiden, då egendom behövde tryggas under ägarens bortovaro. Genom praxis har konceptet utvecklats i länder som tillämpar common law och finns bl.a. i USA, Canada, Australien och Nya Zeeland.[1] Källa: Wikipedia


* Sommar i P1 med Andres Cervenka juni 2023 är ett bra komplement för den som vill fundera över vad pengar är och deras värde. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/andreas-cervenka-sommarpratare-2023


ISBN: 9789178092857


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar