onsdag 27 september 2023

Lektioner i kemi

av Bonnie Garmus

Vi befinner oss i USA året 1961. TV finns i var mans hem, men hemmafruarna som länge varit en glömd målgrupp har upptäckts av reklamkanalerna och nu ska det bli skillnad när den vackra kemisten Elizabeth Zott skall leda ett matlagningsprogram på eftermiddagarna.

Elizabeth Zott älskar sin kemi för den kan tillämpas på; fortplantning, träning, näringslära och matlagning. Att inte alla tänker på det sättet krånglar bara till livet. När vi möter Elizabeth är hon en ensamstående mamma som desperat behöver ett arbete. Egentligen är hon änka men eftersom hon aldrig förstått vitsen med att gifta sig går hon miste om de ekonomiska skyddsnät som skulle funnits om hon sagt ja inför en präst. Olycksdrabbad och desperat efter inkomst ska hon nu göra eftermiddags-TV där hon skall lära kvinnor laga mat med hjälp av kemi.


Det sker inte friktionsfritt för Elizabeth Zott faller inte i farstun för smicker eller ogenomtänkta argument, hon är född att se världen ur ett logiskt perspektiv och begriper helt enkelt inte varför kvinnor måste gifta sig eller tvingas till sämre arbetsuppgifter, respektive lön eller ha åtsmitande kläder. Allt ifrågasätts av Elizabeth men hon lyckas mot alla odds att vinna sin publik trots kemin och en frank uppriktighet som skapar svallvågor. 


Att använda sunt förnuft och en obändig logik är ingen framkomlig väg i en trångsynt omgivning, Elizabeth motarbetas på många plan. Tack vare sin envishet och oförståelse för manschauvinism och ojämlikhet blir Kemilektioner en uppgörelse med det som kvinnor fortfarande tampas med sextio år senare; löner, arbetsfördelning och uppblåsta män


Stilen är en lättsam satir och man rusar igenom sidorna motståndslöst men Kemilektioner saknar ändå inte udd. Det här var kanske den tid då männen hade sin storhetstid i USA, aldrig ifrågasatta, de hade ju makten och pengarna. Kvinnorna skötte markservicen eller var kuttersmycken. Bara genom att vara sig själv avslöjar Elizabeth Zott ojämlikheten.


Kemilektioner är välskriven, väldigt amerikansk men ger trots den inbäddade komiken kängor åt ett samhälle som på vissa plan är hopplöst omodernt. Snärtig ibland farsartad men med bett, Kemilektioner får en fyra.


Bonnie Garmus, 1957, har jobbat som copywriter inom ämnen som; medicin, teknologi och utbildning innan hon slog igenom med Lessons in Chemistry.



ISBN: 9789146237921

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar