måndag 11 september 2023

Entry Island

 av Peter May

När jag läste Svarthuset av Peter May för ca tio år möttes jag av något nytt. En sympatisk och dramatisk skildring av hur utmanade livet kunde vara på Hebriderna för ett sekel sedan. Stark sammanhållning på gott och ont, människor som i sin jakt på föda ständigt fick tampas med naturens nyckfullhet. Det viner fortfarande om öronen när jag tänker på männen som klängde på stupen högt ovan ett obarmhärtigt hav på jakt efter fåglar. Kombinationen av ett olöst mord i en natur som är obeveklig, det är den Peter May jag en gång fastnade för. 

I Entry Island flätas ett våldsamt mord på den kanadensiska ön Entry Island ihop med berättelsen om en förfader till polisen Sime MacKenzie. Släktingen var en av dem som tvingades att ge sig av från sin hembygd i Skottland för att hamna i Kanada. Då en okänd kontinent för alla ombord på de medfarna skeppen. Det är en stundtals plågsam historia. Engelsmännens råa behandling av fattiga bygger på verkliga händelser som har utspelats på Hebriderna*. 



Mordgåtan på Entry Island är besvärlig för Sime, han lider av sömnlöshet, dessutom är hans före detta fru med i teamet som skall lösa mordet. Dråpet på en känd affärsman är inte lika lättlöst som vissa i gruppen vill tro. Komplikationer, svartsjuka och stormvindar bidrar till ödslighet och spänning.

Peter May kan konsten att trollbinda men allt han skrivit är inte bra. bland annat delar i Enzo MacLeod-serien där en skotsk-italiensk forensiker löser spektakulära mord. Har läst två och blev mycket besviken, hafsigt är bara förnamnet. Här i Entry Island hålls ändå spänningen vid liv ända in i det sista, men varför är det så svårt att få till avslut som känns trovärdiga? Entry Island får en trea. 


Peter May ,född 1951, är en skotsk journalist och författare som skrivit för TV och film innan författarbanan, han är mycket översatt och prisbelönt. Peter May bor i Frankrike sedan tjugo år.

  • utrensningarna är kända under begreppet Utrensningarna av Högländerna. Något annat som har verklighetsförankring är karantänen Grosse Ile. Den ligger vid Saint Lawrencefloden i Kanada och är bevarad, den stängdes 1937. Ett stort keltiskt kors är rest där till minne av de femtusen irländska och skotska immigranter som dog där under 1847.


ISBN: 9789177011644




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar