fredag 1 december 2023

Bildkonst utöver det vanliga

Snart jul och här kommer två härliga bilderböcker för alla åldrar. Vissa böcker som står på barnavdelningar i bokhandel och bibliotek borde få större spridning. För att de är genomtänkta, välgjorda med njutbara illustrationer men också för att de har teman som är värda att återkomma till både som barn och som vuxen.

Blå ugglan av Lotta Geffenblad 

Hur gör man när en gigantiskt stor uggla tränger sig på i huset? Det blir svårt att få plats och den påverkar allt man gör och vem har alls bett den om att komma?

Om sorg för den som är drabbad men också för den som inte har råkat ut. Sorgen är ofattbart stor, den tränger ut allt annat och man känner sej som en våt fläck. Här är det är bilderna som i första hand fångar. Ugglan är inte osympatisk, bara så himla stor och blå. De blå nyanserna kliver självklart fram bland de hemtrevliga beigebruna tonerna.

Missa inte denna omvälvande sinnesupplevelse.

                                                    


Alla äter alla av Aron Landahl

Omfattande fast på ett annat sätt är Alla äter alla som handlar om livscykeln, maffigt presenterad i stora bilduppslag. Dova harmoniserande toner där grönt och blått dominerar. Detaljerna är väl värda att dröja vid för när du fått syn på ett djur eller en någon udda detalj kan den följa med till nästa uppslag. Naturen skildras minutiöst, tankarna går till gamla skolplanscher, men en del djur får förvridna former. Lite kuslig men ändå inte. Vi kanske behöver påminnas om att vi tillhör djurvärlden? 
                        




Konstnärlig toppklass för alla boknjutare! Läs gärna tillsammans någon du tycker om.

Aron Landahls Alla äter alla har fått Augustpriset 2023


ISBN: 

Blå ugglan
9789179790356


Alla äter alla
9789129736014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar