söndag 10 december 2023

Sökaren

av Tana French

Cal har bytt liv. Han har lämnat polisyrket i Chicago för en annan och förhoppningsvis lugnare tillvaro på Irland och hittat ett lagom nedgånget hus. Arbetet med att återställa huset ger hjälper honom att komma till ro. Den närmaste grannen Mart och så Noreen i affären är än så länge kontakten med omvärlden. Ja, och så dottern i Seattle som nås via mobilen. 


Det verkar som om Cal är slutkörd. Men avståndet? Nja det är i alla fall ingen flykt undan någon som vill honom illa, det var annat som lockade efter skilsmässan och det hårda jobbet. Men nyfikenheten i omgivningen går inte att hejda, det snackas på puben om den amerikanske polisen.
 

En dag dyker Trey upp, en trasig pojke, enträget sökande efter kontakt. Det är något som trycker, han borde varit i skolan, är ständigt hungrig och är inte mycket för småprat. Så slipper det till ut slut; Trey vill ha hjälp med att hitta sin storebror Brendan som varit försvunnen i ett halvår och något måste vara fel för han hade lovat Trey saker och att de hade bestämt att träffas. 


Sakta visar det sig att bygden bär på otydliga och skrämmande hemligheter. Det verkar finnas tysta överenskommelser som man måste ha rätt glasögon för att förstå. Och det har inte Cal, han går rakt in i dimman trots att han är försiktig. Det finns en yttre konflikt; vart tog Brendan vägen och varför tiger alla och så en inre; var går gränsen om man inte håller med och tittar åt andra hållet? Ska Cal låtsas som inget och lämna Trey i ovisshet? Det dilemmat lyfter texten. Det och att det finns en snedvriden, men för byborna reell, samhällsanalys för att behålla jämvikten i den hårt prövade avfolkningsbygd de bor i.   


En långsam startsträcka gör att vi verkar ha koll på den småputtriga byn med sin vackra omgivning. Men när otäcka tjut i hörs natten och Trey sedan står blodig på Cals tröskel, då sätter jag mej käpprätt upp. Bakom den gemytliga fasaden göms obegriplig grymhet och sedan blir det rejält spännande. 


Tana French samhällsengagemang lyser igenom i hennes böcker och hennes hjärta klappar verkligen för Irland och barnen. Hon känner med irländarnas vedermödor, det har varit stora omställningar de senaste decennierna och alla har inte hängt med.

Det blir sträckläsning. Spänning även i relationen mellan Cal ochTrey som också rymmer värme. Inte alla äldre män har något illasinnat i bakfickan. För engagemanget och en bra hopsnickrad historia som känns otäckt realistisk får Sökaren en fyra. 


Tana French, 1973, är en irländsk/amerikansk deckarförfattare som växte upp i Irland, Italien, USA och Malawi innan hon som sjuttonåring återvände till Irland och Dublin där hon sedan dess är bosatt. 



ISBN: 9789180230315

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar