måndag 8 april 2024

Städerskan

av Nita Prose

Molly älskar sitt arbete som hotellstäderska. Hon putsar så det blänker och gör sitt yttersta.  När hennes chef målar upp bilden av flitiga bin i arbetskupan känner hon en stark samhörighet och vill bli ännu bättre. Dagarna försvinner i ett huj. Kvällarna ser hon inte fram emot nu när hon är ensam. Tur då att hon är så trött efter extra pass och promenaden hem eftersom en bussbiljett kostar. Sedan Mollys älskade mormor dog är det sorgligt hemma, dessutom är värden på henne om hyran. Hennes enda utväg är att arbeta hårdare för att slippa bli vräkt. 


Sedan mormodern dog har Molly ingen att rådfråga om vare sej pengar eller när hon inte förstår sej på människor. Molly tolkar allt bokstavligt vilket gör att hon hamnar i bryderi lite då och då.


När Molly hittar hotellets hedersgäst Mr Black mördad i sin svit vänds allt upp-och-ned och i villervallan undrar polisen om hon kanske är inblandad. Det kanske beror på att någon vill få Molly att verka skyldig men det är än mer obegripligt i Mollys värld. Hur ska det gå för stackars Molly som dras till polisen i ottan iklädd endast pyjamas och luddiga tofflor?



Mormordens värderingar lutar sig på en värld av igår och det är Mollys ryggrad. Men den världen är dåligt rustad för en verklighet där svindlare finns där du minst anar det. Vi som läsare ligger stegen före nästan hela tiden vilket ger en viss pspänning. Men som i alla riktiga sagor måste det till rejäla svårigheter, och några på den goda sidan, innan det kan bli ett lyckligt slut.


Jag påminns om Amelie från Montmartre, hon levde också i sin egen lilla värld och det skedde märkliga saker runt omkring henne. De påminner lite om varandra Molly och Amelie. Stöttande sagor behövs mer än någonsin även för vuxna. 


OK språk, några oväntade passager, hjärtevarma hjältar vilket gör att Städerskan får betyget; en inte så pjåkig, det blir en trea.


Nita Prose, född 1972, bor i Toronto och har en studerat drama och engelska. Detta är den första i serien ”Molly Grey”. Filmning pågår också.


ISBN: 9789100187033



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar