onsdag 1 maj 2024

Studie i mänskligt beteende

av Lena Andersson

Vi verkar göra det onödigt svårt för oss i relationen med våra medmänniskor. Det mesta sker under ytan, utåt verkar allt ok men i vårt inre pulserar det av obeslutsamhet.


I olika noveller studeras ett grupp kvinnor eller rättare sagt; hur de agerar och reagerar med sin omgivning. Efter att ha läst sju av moraliteterna kommer jag att tänka på laboratorium och skalpeller, för mycket avslöjas. Vi får reda på hur kvinnorna tänker och parerar för att inte skapa missnöje. Mycket tid går åt till att hålla masken. Det tar enormt mycket energi dessutom kan kvinnorna aldrig vara säkra på om deras strategier funkar.



Författaren är saklig och påvisar dilemman och bekymmer och ställer sina filosofiska frågor. Det verkar som att Lena Andersson tycker det är illa bevänt med den intellektuella förmågan hos svenskarna. Vi verkar var urdåliga att tänka längre än näsan räcker, förblindade och uppfyllda av fina ord som andra formulerat. Det är också dåligt med civilkuraget.

I början trivs jag med Lena Anderssons sarkasmer, men mot slutet av boken får jag nog av förnumstighet och kliniskt iakttagande. Studier av mänskligt beteende sjunker i takt med att känslokylan tar över. Om Studier i mänskligt beteende vill uppmuntra till att tänka ett varv till hade det varit välkommet med en varmare ton, men då kanske det inte skall vara Lena Andersson som skriver. Det blir en knapp trea.

Förordet säger mycket om varför boken kommit till, men vad menas med att vi är kroppar i vår själ, citat av Willy Kyrklund för övrigt. Har vi svårt att skydda och ta hand om oss själva?

Lena Andersson är en samhällskritisk skribent och författare född 1970.


Omslaget är en bild av Edward Hopper kreerad av Miroslav Sokcic. Titeln på konstverket är. Compartment C Car 293


ISBN: 9789177959540

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar