lördag 29 oktober 2016

Mörkt motiv

Vi befinner oss i liten by i Kanada. Hösten firas med den traditionella marknaden då mängder av grönsaker paraderas och byinnevånarna flockas vid den stora allmänningen mitt i byn. En kvinna har hittats död i skogen, och en undersökning startas av ett tillresande polisteam. Medan vi lär känna karaktärernas egenheter, erfarenheter och tar del av samtal, som ofta leds av den försynte men skarpsinnige kommissarien Gamache, tecknas ett samhälle med en del spänningar men också av tolerans. Men hos någon tog toleransen slut och ändade Jane Neals liv. En älskad och god bybo som även hon hade sina hemligheter.

Efter att ha läst Mörkt motiv undrar jag om inte författarens idé till boken är lika delar pusseldeckare som frågeställningar kring relationer. En hel del klokskap serveras av både kommissarien, bybor och av dramats upplösning. Om livsvisdom ska ventileras får man inte skriva folk på näsan. Det gör inte heller Louise Penny i Mörkt motiv.  Grundtonen är tillitsfull trots illdådet. Jag tror det har att göra med att författaren skapar en miljö där det onda förvisso finns men att de flesta, trots slitningar och problem ändå får livet att fungera utan göra sin nästa illa. Den här serien av böcker med den välklädde och vänlige kommissarie Gamache, blir presenterad som mysdeckare.
Alltså en nedtonad deckare utan för mycket blod men dödsfallet är ju lika tragiskt för det.

Det är inte utan att jag lämnar byn Three Pines, med sin mysiga krog med brasan och alla goda maträtter, och polisteamet med viss saknad.

Det finns fler böcker av författaren Louise Penny i serien om Gamache
Läst september 2012

3,7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar