onsdag 9 november 2016

Konsten att vara kvinna

Ett gott råd innan du börjar läsa Caitlin Morans bok Konsten att vara kvinna är att spänna fast säkerhetsbältet och hålla i hatten för det går med en ruskig fart och du blir samtidigt översköljd med frenetiska ordkaskader, fniss och faktiskt korn av visdom.
Att ta sig an uppgiften att betrakta kvinnoblivandet kräver klarsyn, kunskap och mod. Det tycker Caitlin att hon har nu vid 35 års ålder. Mycket är tokigt och för att ringa in tossigheterna får vi följa Caitlins uppväxt i en trångbodd arbetarfamilj. Caitlin är äldst av sju syskon. Från det att hormonerna börjar ställa allt på ända börjar livet att bli komplicerat. Det är mycket som man skall förhålla sej till som ingen riktigt vågat tala om för den nya hormonella Caitlin. Varför växer det plötsligt hår på kroppen, varför beter sig killar annorlunda när man fått bröst? TV-programmen är Caitlins skola in i vuxenvärlden och de referenserna gör det stundtals än mer förvirrande.

Idag jobbar Caitlin som musikkrönikör i London. Hon har en uppriktighet som jag tror vissa finner stötande andra jätterolig. Det är ordfloder, det är drastiskt och oblygt öppet. Tabun vädras och kanske kan Caitlin stötta osäkra unga kvinnor med sin kompisjargong. Det är mycket referenser till musik, film och TV. En del känner jag igen annat inte. Här menar jag att rolighetsgraden kanske hade ökat om jag varit uppvuxen på de brittiska öarna.
Caitlins feministiska grundsyn visar hur mycket man kan ställa sig frågande till i den den värld unga tjejer möter. För att ta några exempel; bikinivaxning, tio centimeters stilettklackar, en påtvingad osynlig underdånighet, ett mode som får kvinnor att tvivla på att de duger som de är. Eller för att sammanfattningsvis citera (så att ni får en aning om tonen) Skulle vi bry oss ett skit om omkretsen på våra lår om det var vi och inte männen som ägde majoriteten av jordens tillgångar?
4,0
Läst januari 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar