onsdag 31 maj 2017

Offer utan ansikte

Av Stefan Ahnhem
Ljudbok, uppläsare: Magnus Roosman

Korthugget och mörkt, ingen märkbar dialekt. Roosmans röst stämmer väl med texten, eller är det tvärt om?

I stället för att försöka beskriva intrigen ställer jag mej en del frågor.

Är det det snudd på utflippade människor som krävs i dessa tider när deckare som Trenter och Christie är totalt stendöda? Intresset för kriminologi, psyket och deckarserier i TV o böcker har marinerat oss i ondska och snedvuxna idéer?
Har det gått så långt så att vi inte kan läsa en oskyldig gammaldags deckare längre? Jag tror det, och det här handlar om vår uppkopplade tid när vi inte nöjer oss med vad som helst, vi är blasé och krävande.

Läste några rader om släppet av boken Offer och Ahnhem fick gå i försvar eftersom det finns uppenbara likheter med Bron. Dansk och svensk polis framför allt. Men här finns fler likheter. En totalt skruvad historia om en seriemördare. Den är så osannolik att den verkliga skräcken håller sig på avstånd. Identifieringen påminner också om bron. Vi styrs att gilla protagonisten Fabian Rask. Han är en hederlig polis innerst inne men går sina egna vägar vilket ställer till det för medarbetarna. Men vi håller på honom även när han gör sina misstag som människa. Till exempel när han inte fattar att han sviker sin son. 
Det är också lätt att "hålla på" den danska kvinnliga polisen som har en svår sits när hon utnyttjas av sin despotiske chef.

Det märks att det inte är en nybörjare som skriver, Ahnhem har skrivit manus för TV&film i snart tjugo år. Han portionerar ut väl avvägda delar som gör att spänningen stegras successivt. 

Men det är kul att det hela utspelas i Helsingborg och att miljöerna har upplevts är tydligt.

Naturligtvis har Fabian Rask problem i sitt privata, går det att skapa en polis med ett harmoniskt familjeliv? OK yrket som sådant gör väl att det sansade och kärleksfulla naggas i kanten, det har vi förstått nu. Jo nu kom jag på en, polisen i Midsummer, han har ett bra familjeliv, ha ha.

Den motvikten behövs när det i den här historien mördas 19 människor, vilket har planerats av en ensling, oberoende och med massor av tid. Han har dessutom gott om pengar, uppfinningar, och har beställt en hel annonskampanj med sitt eget ansikte som tapetseras över hela Sverige. Det är hans ultimata hämnd. Så slutet är inte bara happy end när mördaren dör. Boken slutar med en svart dyster stämning. Nej nu har jag fått nog för ett tag. Det räcker med bisarra historier för ett tag. 
3,5

14 juli 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar