tisdag 30 maj 2017

Styr din plog över de dödas ben

Olga Tokarczuks bok utspelar sig i
en by i sydöstra hörnet av Polen vid gränsen mot Tjeckien vid Plaskowyzbergen. Här lever Janina och överlever genom att passa sommarboendens hus och undervisa i engelska i en närbelägen skola. Hon har inget större kontaktnät men grannarna har koll på varandra. En frände har hon i den före detta studenten Dionysos, de översätter poeten Blake med stor glädje tillsammans. (Därav titeln på boken som är en rad från en av Blakes dikter)

Fru Jelena har stor respekt för alla slags djur. Hon iakttar med vördnad rådjur, fåglar och allt som rör sig i trakten. När grannen och hon undersöker varför det lyser så märkligt i Storfots hem uppdagas att han ligger död, förmodligen kvävd av ett ben. Storfot är traktens störste tjuvskytt och någonstans finns det en gudomlig rättvisa i att han kvävts av en del av sina offer tänker fru Jelena. 

Men de märkliga dödsfallen fortsätter, det ena mer kuriöst än det andra och polisen står rådvill. Offren är män, mäktiga män som när man skrapar på ytan, visar sig ha haft ett och annat fuffens för sig.

Runt fru Jelenas bord samlas nu vännerna och funderar över traktens märkliga händelser. Alla har något med djur att göra. En rävfarm har blivit av med sin ägare och alla djuren har rymt. Rådjursklövar syns runt den korrupte polismästaren och hundratals larver krälar runt på det fjärde offret. 

Olga Tokarczuk är en av Polens mest namnkunniga författare. Här verkar hon ha prövat att sätta ihop en skröna från de djupaste polska skogarna med ett livsfilosofiskt och etiskt budskap. 

Något jag inte alls förstår är varför astrologin får så mycket plats. Fru Jelena är helt upptagen med planeternas rörelser och hur de påverkar skeendena. Blake spelar också stor roll. Kanske bör man kolla upp om Blake var vegetarian? Oavsett, Olga Tokarczuk är en författare att hålla i minnet.

För den som  vill veta mer om centraleuropeisk litteratur och kultur finns ett intressant föredrag av Olga Tokarczuk när hon besökte Stockholm Literature 2015
4,2
23 april 2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar