måndag 10 februari 2020

Allt jag fått lära mig

Vid kanten av berget Buck Peak i Idaho har familjen Westover ett skrotupplag, barnen får tidigt hjälpa till, skolundervisningen sköts av mamman. Av de sju barnen saknar fem födelsebevis. Taras familj är inte den enda mormonfamiljen i trakten men kanske en av de mest troende. Det är ett hårt liv som präglas av en stark allsmäktig fader. Det passar honom bra att bo långt från överheten som vill inskränka på hans familj; regering, socialister, illumuniati och andra som vill mormonerna illa. Han förbereder familjen för jordens undergång, bygger förråd med bensin, vapen och mat.

Det tunga arbetet på skoten kräver sin tribut, skadorna är i legio. Ingen fara säger fadern när ett ett ben knäcks eller en såg griper tag, det ordnar mor. Mamman gör salvor och dekokter, medicin och sjukhus är bannlysta. Taylor en av Taras bröder har lämnat det hårda livet för college och drar i Tara. Du borde läsa, komma bort. 

Det fantastiska med Taras historia rör hennes bildningsresa, hon har ingen aning om vad studier är men lockas dit på omvägar via musiken. Här någonstans i början av hennes studier börjar hennes bror Shawn bli väl hårdhänt mot henne. Han låtsas leka men det är våld, rent av sadism. Mamman vänder bort blicken, man håller ihop, är solidarisk men Tara sätter en regel för sin dörr.

Trots enorma kunskapsluckor stretar hon vidare. Ibland tror hon inte att studierna är något för henne och hon återvänder till skroten. Efter flera svåra olyckor och Shawns våldsamheter bestämmer hon sig för att söka till universitet.

Tara är det vilda barnet från skogen, en Eliza hos Mr Higgins. Hon brottas med att ta in en helt annan värld, faderns världsbild verkar inte funka där ute och inom Tara blir det kaos. Familjen är en del av hennes identitet och hon älskar dem trots allt. 

Orignaltiteln är Educated och den stämmer bättre än översättningen. Bildningsresan förändrar allt, precis allt i Taras liv. För en fullständigt fascinerande historia, skriven med klarhet och styrka får Allt jag fått lära mig en 4. 


Allt jag fått lära mig, Tara Westover, 2019


ISBN: 9789127150898

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar